ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Τι ζητά ο κλάδος

Και δεν πρόκειται βέβαια για γιορτή αν σκεφτεί κανείς πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος με ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει καθημερινά από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ): «Με δεδομένες τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η διεκδίκηση και η ικανοποίηση των πάγιων θεσμικών μας αιτημάτων φιλοδοξούμε να αποτελέσει μέρος της λύσης για τα σημερινά αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ, και επουδενεί μέρος του προβλήματος για την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

Η ΠΑΣΟΝΟΠ ζητά εδώ και τώρα απαντήσει στα σοβαρά προβλήματα του κλάδου από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Οι νοσηλευτές ζητούν μεταξύ άλλων:

– Ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές και αποδοτικές αναλογίες Νοσηλευτών/ Ασθενών με άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού ΠΔ 87/86 που εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά την υπογραφή του, να βρίσκεται σε ισχύ, δίχως να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων σε Νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα!

Νοσηλευτές

– Εκσυγχρονισμό της Νοσηλευτικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία 7 συνολικά Πανεπιστημιακών Τμημάτων Νοσηλευτικής και σταδιακή κατάργηση όλων των αναρίθμητων σήμερα, ενδιάμεσης βαθμίδας Τμημάτων Νοσηλευτικής εκπαίδευσης.

Παροχή κινήτρων στους ήδη υπηρετούντες για αναβάθμιση της επιστημονικής γνώσης προς όφελος των ασθενών, μέσα από προγράμματα ισοτίμησης, με ελεύθερη πρόσβαση. Θεσμοθέτηση ετήσιας διάρκειας Νοσηλευτικής Ειδικότητας, μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών και χρηματοδότηση του εγχειρήματος από Ευρωπαϊκούς πόρους.

– Δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ με ειδικό τρόπο πρόσληψης (στοχευμένες προσλήψεις ανά ειδικότητα), αξιολόγησης (αντικειμενικά κριτήρια- δείκτες ποιότητας- νοσηλευτικά πρωτόκολλα), εξέλιξης, ειδικό Νοσηλευτικό μισθολόγιο, ειδικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς (ΒΑΕ), έτσι ώστε το Νοσηλευτικό προσωπικό να μην αντιμετωπίζεται από την Πολιτεία με όρους Δημόσιας Διοίκησης ως σαν να επρόκειτο για τους τυπικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, και να αποτιμάται το έργο του με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αλλάζει στις αποσπάσεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ! Όλα τα νέα κριτήρια

Νοσηλευτές: Οι αφανείς και εξαντλημένοι ήρωες του ΕΣΥ! Τα κενά και οι προσλήψεις

Νοσηλευτές: Είδος προς εξαφάνιση στα νοσοκομεία! Πόσοι λείπουν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button