Η φωνή του ασθενούς

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης: «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου»

Σε παγκόσμια κλίμακα, μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν στην υπόλοιπη ζωή τους ένα τουλάχιστον οστεοπορωτικό κάταγμα. Κάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει παγκόσμια ένα οστεοπορωτικό κάταγμα με 9 εκατομμύρια νέα κατάγματα κάθε χρόνο.

Η Οστεοπόρωση αδυνατίζει τα οστά και προκαλεί μείωση της αντοχής τους, με αποτέλεσμα ένα γλίστρημα στο έδαφος, ένα σήκωμα βάρους ή ακόμα και μία απότομη κίνηση, να προκαλέσουν κάταγμα. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία ή και σε θάνατο.

Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα παθαίνουν κάθε χρόνο κάταγμα στο ισχίο, με την θνητότητα μέσα στα 2 επόμενα χρόνια να αγγίζει το 30%.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση για την οστεοπόρωση. Δυστυχώς όμως η πλειονότητα των ατόμων ούτε γνωρίζουν ότι πάσχουν, ούτε λαμβάνουν αγωγή για οστεοπόρωση.

Μόνο 10% των ασθενών που έχουν υποστεί ήδη ένα κάταγμα – σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ένα επόμενο – λαμβάνει αγωγή για οστεοπόρωση, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άτομα υψηλού κινδύνου για κάταγμα δεν λαμβάνουν θεραπεία .

Το κύριο σύνθημα της καμπάνιας της Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης για το 2017 είναι «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου» (love your bones, protect your future) και οι βασικοί στόχοι είναι :

• Η προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και επίγνωσης του φορτίου της νόσου στο μέλλον ενός ατόμου εάν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

• Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης οστεοπόρωσης – κατάγματος που αποτελεί βασική αιτία ανικανότητας και θανάτου στους ηλικιωμένους

• Η ενημέρωση των ατόμων για τους παράγοντες κινδύνου κατάγματος και η ενθάρρυνση των ατόμων με υψηλό κίνδυνο να υποβληθούν σε έλεγχο και θεραπεία, εάν απαιτείται, προκειμένου να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους και την λειτουργικότητά τους. Στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί ένα κάταγμα.

Ενημερωτική εκστρατεία

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών (E.E.M.M.O), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» – το επίσημα από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό, με κύριο στόχο την ενημέρωση στα θέματα σκελετικής υγείας, με τεράστιο κοινωνικό έργο και διεθνείς διακρίσεις – διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό της Ρόδου με θέμα:

«Μην αφήσεις την Οστεοπόρωση να θρυμματίσει το μέλλον σου. Ενημερώσου-Πρόλαβε»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.00 στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button