Ειδήσεις ΥγείαςΣκλήρυνση κατά πλάκας

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά πλάκας: «Προορισμός μια καλύτερη Ζωή

Περίπου 2,5 εκατομμύρια ασθενείς νοσούν παγκοσμίως, με τους περισσότερους να είναι στην πιο παραγωγική ηλικία των 20-40 ετών. Στις γυναίκες η πάθηση εμφανίζεται έως και δύο φορές συχνότερα από ότι στους άνδρες. Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για το αυτοάνοσο αυτό νόσημα.

Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι 12.000 Έλληνες υποφέρουν από την πάθηση η οποία αυτό πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τις περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Έλαβε το όνομά της από τις πλάκες (ουλές) που προκαλούνται σε διάφορα σημεία του συστήματος, αποτέλεσμα της απομυελίνωσης, της καταστροφής από το ανοσοποιητικό σύστημα της μυελίνης, της ουσίας που προστατεύει τα νεύρα και επιτρέπει τη διέλευση των ηλεκτρικών ερεθισμάτων.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας αν και διαφέρουν από ασθενή με ΣΚΠ σε ασθενή, περιλαμβάνουν αδυναμία, μούδιασμα, κακό συντονισμό, κόπωση, αστάθεια, τρέμουλο, διαταραχές όρασης ή ούρησης, αλλά και σεξουαλικές δυσλειτουργίες και προβλήματα μνήμης.

Κρίσιμη στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς οι νέες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφορούν πλέον και στη χώρα μας ελαττώνουν σε σημαντικό βαθμό τις υποτροπές, τον κίνδυνο εξέλιξης της αναπηρίας και τις βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως απεικονίζονται στη μαγνητική τομογραφία. Εξάλλου το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι «Προορισμός: Μια καλύτερη Ζωή. Σκέψου θετικά!»

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button