Ειδήσεις ΥγείαςΦάρμακα

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Ο φετινός εορτασμός είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και μία ξεχωριστή ενέργεια. Την ενέργεια όλου του κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας ΣΑμΣΚΠ, στη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με μήνυμα Μαζί σε κάθε βήμα.

Η δράση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της GENESIS Pharma, κορυφώθηκε το βράδυ της Τρίτης 26 Μαϊου, με τη φωταγώγηση της Πλατείας Συντάγματος στο συμβολικό πορτοκαλί χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας .

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κα Βάσω Μαράκα, τόνισε: «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί η εκδήλωση είχε χρώμα μουσική και μεγάλη επιτυχία και αυτό φάνηκε από το ενδιαφέρον του κόσμου που ήρθε κοντά μας για να ενημερωθεί για την άγνωστη αυτή νόσο.

Πολλοί περαστικοί αλλά και φίλοι γνωστοί και εθελοντές στάθηκαν στο περίπτερο του Συλλόγου και μας έδωσαν τη δική τους ενέργεια ώστε εμείς οι ασθενείς να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που κάνουμε μέσω του Συλλόγου για την καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των πασχόντων».

Από την πλευρά του ο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ και Γραμματέας Δ.Σ Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας ΕΛΛΑΝΑ, κ . Νικόλαος Χ Γρηγοριάδης, υπογράμμισε: «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΣΚΠ είμαστε σήμερα εδώ να στηρίξουμε το Σύλλογο και τα μέλη του. Όλοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας και μεταφέρουμε μηνύματα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμη καλύτερο αύριο. Είναι μεγάλα τα άλματα που έχουν γίνει στην πρόοδο της θεραπευτικής τα τελευταία 25 χρόνια πρόσθεσε ο κος Γρηγοριάδης , καταλήγοντας, Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας 11 φάρμακα που μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο ενώ γίνονται βήματα ώστε να πετύχουμε καλύτερο συνδυασμό αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τα πρώτα κιόλας στάδια της νόσου Ειδικά στην κατηγορία των ασθενών που πάσχουν από την πιο συχνή μορφή που είναι η μορφή με εξάρσεις και υφέσεις».

Ο κος Κώστας Ευριπίδης Διευθύνων Σύμβουλος της GENESIS Pharma, τόνισε: ”Έχοντας πάντα στο επίκεντρο των δράσεών μας τον άνθρωπο, στεκόμαστε στο πλευρό των Συλλόγων Ασθενών με ΣΚΠ στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία τους. Η σημερινή ενέργεια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού είχε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που και ο κόσμος αγκάλιασε το σκοπό αυτό και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις προσπάθειες τους με κάθε τρόπο”, είπε καταλήγοντας ο κος Ευριπίδης.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι’ αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο. Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000. Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000. Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button