Ειδήσεις ΥγείαςΠαιδί

Παγκόσμια ημέρα Στοματικής Υγείας: Θλιβερά τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας στις 20 Μαρτίου, το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που εμφανίζουν τερηδόνα κυμαίνεται παγκοσμίως μεταξύ 60%-90%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς, παραμένουν χωρίς θεραπεία.

Η οδοντική τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και εφόσον παραμεληθεί, απαιτεί συνήθως δαπανηρή θεραπεία, ενώ μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί με απλά και οικονομικά μέσα. Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας έχουν χάσει αρκετά ή όλα τα δόντια τους.

Ο καρκίνος του στόματος είναι ο 8ος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος παγκοσμίως και ο 3ος συχνότερα εμφανιζόμενος στις υπανάπτυκτες χώρες. Τα κρούσματα δε του καρκίνου του στόματος παρουσιάζουν αύξηση λόγω του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.
Επιπλέον, οι μισοί από τους μακροχρόνιους καπνιστές πεθαίνουν από κάποιονόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα.
Στις άσχημες αυτές καταστάσεις έρχεται να προστεθεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας μας, οπότε η πραγματικότητα γίνεται δυσμενέστερη. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες, ίσως η μοναδική, τονίζουν οι οδοντίατροι που δεν έχουμε ουσιαστική οδοντιατρική κάλυψη από το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι δαπάνες για οδοντιατρική περίθαλψη είναι μηδαμινές. Η προσέλευση του κόσμου για οδοντιατρική θεραπεία στα ιδιωτικά ιατρεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεχώς μειώνεται.

Οι δημόσιες δομές παροχής οδοντιατρικής φροντίδας δεν επαρκούν για τις υπάρχουσες ανάγκες. Τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι μονάδες του ΠΕΔΥ συνεχώς αποδυναμώνονται από οδοντιάτρους.

Φέτος το σύνθημα «Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2015,Μια ζωή χαμόγελο» έχει διπλή σημασία: «ισόβιο χαμόγελο» και «γιορτάζοντας τη ζωή».
Επιπλέον, παραπέμπει στη θετική ματιά και τη διασκεδαστική πλευρά της ζωής καθώς οι άνθρωποι χαμογελούν μόνο όταν είναι χαρούμενοι και ζουν μια υγιή ζωή.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button