Ειδήσεις Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Ο εφιάλτης είναι ακόμη εδώ! Στοιχεία σοκ

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, καθώς σαν σήμερα εν έτει 1882 ο Δρ Ρόμπερτ Κοχ εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα ανακοινώνοντας πως ανακάλυψε την αιτία της λοιμώδους νόσου, το βάκιλο της φυματίωσης. Πρόσβαση στη διάγνωση, στον έλεγχο και στη θεραπεία της φυματίωσης, για όλους όσους το χρειάζονται, διεκδικεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, επισημαίνοντας ότι «η οικονομική κρίση και οι δραστικές περικοπές στην υγεία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς όλα τα προγράμματα πρόληψης για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αντιμετώπισαν σημαντικές μειώσεις χρηματοδότησης».

Επιπλέον κρίνεται μη ικανοποιητική η επιτήρηση της φυματίωσης και των μέτρων ελέγχου διασποράς του μυκοβακτηριδίου στην Ελλάδα, αν και η νόσος ανήκει στα υποχρεωτικώς δηλούμενα νοσήματα. «Δεν υπάρχουν προγράμματα επιβλεπόμενης θεραπείας (DOT) και αν και ο εμβολιασμός με BCG είναι υποχρεωτικός, σημαντικό ποσοστό του παιδικού πληθυσμού δεν καλύπτεται», αναφέρει η ΕΠΕ. Προσθέτει επίσης ότι «οι αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και οι κακές συνθήκες διαβίωσης, καθιστούν την επαγρύπνηση για τη φυματίωση μια επείγουσα ανάγκη».

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο 6 νέες περιπτώσεις φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού το χρόνο, αλλά σημαντικό παραμένει το φαινόμενο της υποδήλωσης, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα. Το 60% των δηλουμένων κρουσμάτων αφορά σε Έλληνες, το 40% σε άτομα αλλοδαπής εθνικότητας, ενώ κατά την τελευταία τριετία αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά φυματίωσης σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (κρατούμενοι, Χ.Ε.Ν, άνθρωποι με HIV/AIDS, κλπ) .
Προβλήματα εντοπίζει η ΕΠΕ και στη στελέχωση των αντιφυματικών/πνευμονολογικών ιατρείων, στην εργαστηριακή υποστήριξη για τη διάγνωση του νοσήματος, ενώ συχνά, όπως αναφέρει, «παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων κυρίως στα δευτερεύοντα αντιφυματικά φάρμακα».

Σοκάρουν οι αριθμοί

Το Μυκοβακτήριο της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis) επηρεάζει στην πλειονότητα των περιπτώσεων τη λειτουργία των πνευμόνων. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που προέρχονται από το λαιμό και τους πνεύμονες ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη συγκεκριμένη νόσο του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με το σχετικό πληροφοριακό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2013 έχασαν τη ζωή τους από φυματίωση 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Τα συμπτώματα της φυματίωσης (ενεργή λοίμωξη) είναι τα εξής:

– γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
– βήχας που συχνά συνοδεύεται από αιμόπτυση
– κόπωση
– δύσπνοια
– απώλεια βάρους
– δέκατα
– νυχτερινή εφίδρωση
– πόνος στο στήθος

Στον τομέα της πρόληψης υπάρχει το εμβόλιο BCG κατά της φυματίωσης το οποίο στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Το εμβόλιο προστατεύει από τη φυματίωση το περίπου 50% των εμβολιαζόμενων αλλά προστατεύει σε πολύ υψηλότερο βαθμό από τις βαριές μορφές της νόσου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button