Ειδήσεις Υγείας

”Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, αγκάλιασέ με”

Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.

Όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Στρατηγός: « η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά της Ψωρίασης».

Από την πλευρά των ασθενών, ο Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», ο κ. Κωνσταντίνος Λούμος, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι η Ψωρίαση είναι ένα μη μεταδοτικό νόσημα και μη απειλητικό για τη ζωή συχνά οι ασθενείς με Ψωρίαση οδηγούνται στον κοινωνικό αλλά & στον επαγγελματικό αποκλεισμό. Η ενημέρωση του κοινού, η ευαισθητοποίηση των αρχών, η εκπαίδευση των ασθενών αλλά και η έρευνα και ανάπτυξη για αποτελεσματικότερες και ασφαλείς θεραπείες, δίνουν ελπίδα στους ασθενείς.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, θεσπίστηκε το 2004 από την διεθνή κοινότητα για την ψωρίαση και τελεί υπό την αιγίδα της International Federation of Psoriasis Associations. Στόχοι της είναι: η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία, η καλύτερη κατανόηση της νόσου και η ενότητα για τους ασθενείς. Διεθνές μήνυμα για την φετινή εκδήλωση είναι «Ελπίδα, δράση, αλλαγή», τρεις λέξεις για ένα καλύτερο αύριο.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθίτιδα «Επιδέρμια» διοργανώνει σειρά δράσεων για την ενημέρωση των ασθενών και του κοινού.

Στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων «Αντρέας Συγγρός», διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για την Ψωρίαση. Θα μιλήσουν η κυρία Μαρίνα Παπουτσάκη, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Επιμελήτρια Α’ Α’ Πανεπιστημιακή κλινική Νοσοκομείο Α. Συγγρός και ο κ. Ειρηναίος Βαμβακούσης, αντιπρόεδρος του συλλόγου Επιδέρμια. Η εκδήλωση θα γίνε στις 13:00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών νόσων «Αντρέας Συγγρός».

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «ΨωρΙΑΣΗΣ». Θα μιλήσουν ο καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας ΑΠΘ Δημήτριος Ιωαννίδης, διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακή κλινική νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών νόσων Θεσσαλονίκης και η Τίνα Κουκοπούλου, αντιπρόεδρος του συλλόγου Επιδέρμια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 18:30 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace αίθουσα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.

Το ΚΑΛΥΨΩ σας προσκαλεί στην Πλατεία Κοραή στην Αθήνα από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, στο ειδικά διαμορφωμένο Περίπτερο του Συλλόγου, όπου θα βρίσκονται μέλη και φίλοι του Σωματείου, σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος «η Ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική».

Στους επισκέπτες θα προσφέρονται πρωτότυπα κεράσματα, ευεργετικά για τη διατήρηση της καλής υγείας. Το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ, υπέρμαχος της καλής διατροφής και της βοήθειας που προσφέρει στον οργανισμό μας, στέλνει το μήνυμα «μαγειρεύω σωστά, τρώω υγιεινά». Μαγειρεύει ο σεφ Στράτος Ιωσιφέλης και η ομάδα του.

Οι επισκέπτες θα μπορούν ακόμη να παρακολουθήσουν ζωντανή επίδειξη body painting σε μοντέλα, όπου θα αποτυπωθούν περιοχές με ψωρίαση σε ελεύθερες επιφάνειες του σώματός τους. Όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούν, μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, αποτυπώνοντας και στο δικό τους δέρμα την εμφάνιση της ψωρίασης και να συνεχίσουν τη μέρα τους, βιώνοντας το συναίσθημα των ασθενών. Την επίδειξη body painting θα απαθανατίσει η φωτογράφος Ναταλία Παλαιολόγου και θα ακολουθήσει φωτογράφηση των μοντέλων. Στο σκηνικό της φωτογράφησης θα μπορούν να συμμετέχουν και όσοι επισκέπτες λάβουν μέρος στο body painting.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button