Ειδήσεις Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει την τύφλωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου και η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου και παρουσίασε ότι πιο συχνό και ενδιαφέρον για την υγεία των οφθαλμών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ειδικοί, οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερους από 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέροντας βαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικής τύφλωσης. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας, η Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς, το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σε Έδαφος Παθολογικής Μυωπίας αλλά και η VMT Υαλοειδοωχρική έλξη.

Στοιχεία δείχνουν ότι 39 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, ενώ το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης.
Ο κ. Ευστράτιος Γκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Eταιρείας Υαλοειδούς & Aμφιβληστροειδούς
δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ορισμένα άτομα προχωρημένης ηλικίας ή διαβητικοί ασθενείς θα εμφανίσουν μία μορφή αμφιβληστροειδοπάθειας, που μπορεί να επηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης. Σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεστε, να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων, μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση της εκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προλάβουμε ακόμα και την τύφλωση».
Πρόσφατα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δραστικής ουσίας ρανιμπιζουμάμπη επιβεβαιώθηκε με νέα στοιχεία. Πρόκειται για ενέσιμο φάρμακο που καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά Ταμεία, χορηγείται σε μηνιαία βάση με εξοφθάλμια έγχυση, και έχει θεαματικά αποτελέσματα, με λιγότερη ταλαιπωρία και παρενέργειες για τον ασθενή.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωάννης Δατσέρης Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος Εταιρείας Υαλοειδούς και Aμφιβληστροειδούς
αναφέρθηκε στην Υαλοειδοωχρική έλξη VMT μια προϊούσα διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης ή και τύφλωση αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στη χώρα μας οι πάσχοντες από VMT υπολογίζονται στους 2.500.Η επιτυχής θεραπεία της VMΤ μπορεί να συμβάλλει στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης και να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια της. Μέχρι πρότινος οι ασθενείς με VMT ή οπή της ωχράς κηλίδας είχαν μόνο την εναλλακτική του χειρουργείου η οποία επιλεγόταν σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου όταν τα οφέλη θεωρούνται ότι υπερέχουν των κινδύνων
Ο κ. Δημήτριος Καραγιάννης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιμελητής Α’, Α’ Οφθαλμολογική Κλινική Οφθαλμιατρείου Αθηνών
δήλωσε ότι: «Σήμερα οι ασθενείς έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση καινοτόμων σκευασμάτων τα οποία πλέον προσφέρουν εξατομίκευση της θεραπείας, επιτρέποντας στους θεράποντες να αποφεύγουν τόσο την υπό- όσο και την υπέρ-θεραπεία των ασθενών τους, ενώ έχουν θεαματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια για κάθε ασθενή».
Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, σχολίασε τις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών στην θεραπεία τους, όπως παρατηρούνται στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ανέφερε σχετικά: «Οι ασθενείς χρειάζονται κατά κανόνα επαναλαμβανόμενες ενέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα, οι ασθενείς τους οποίους θέλουμε να βοηθήσουμε περνάνε έναν Γολγοθά προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέσα, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να εξασφαλίζουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ώστε να βελτιώνουν την υγεία τους και την καθημερινότητά τους».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button