Η φωνή του ασθενούς

Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Οι άνθρωποι με HIV ζουν όπως κάθε άνθρωπος»

Έκτοτε, κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως ποικίλες δράσεις και ενημερωτικές καμπάνιες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS και την υποστήριξη των ατόμων με HIV και AIDS.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ασθένεια (UNAIDS), περίπου 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο το 2016. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κάθε 17 δευτερόλεπτα καταγράφεται μια νέα μόλυνση ή 5.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα.

Νέα καμπάνια

Η νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του Κέντρου Ζωής ενάντια στο κοινωνικό στίγμα, έχει στόχο την εξάλειψη των παρανοήσεων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV. Κύριος τρόπος καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος είναι η άμεση, συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χάρη στη ραγδαία πρόοδο της ιατρικής, μέσα σε λίγα χρόνια, μία από τις πλέον τρομακτικές και θανατηφόρες ασθένειες μετατράπηκε σε ένα χρόνιο αλλά αντιμετωπίσιμο νόσημα. Πρόσφατες έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι με την ορθή και συστηματική λήψη της κατάλληλης αντιρετροϊκής αγωγής, σε συνδυασμό με τη γενικότερη φροντίδα της υγείας τους, οι άνθρωποι που είναι θετικοί στον HIV μπορούν να προσεγγίσουν το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού.

Πτωτική τάση

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Συνολικά έχουν δηλωθεί 16.500 περιστατικά, καταγεγραμμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και από αυτούς οι 9.500 λαμβάνουν θεραπεία.

Εφέτος και μέχρι τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 492 νέα κρούσματα. Το 2016 είχαν καταγράφει 639, αριθμός χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη που τα περιστατικά σημείωναν δραματική αύξηση (το 2015 ήταν 769, το 2014 ήταν 775, το 2913 ηταν 890, ενώ η κορύφωση της τελευταίας επταετίας ήταν το 2012 που καταγράφηκαν. 1150 κρούσματα).

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button