Ειδήσεις Υγείας

Παγκόσμια Hμέρα Νεφρού: Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στη νόσο!

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, στις 12 Μαρτίου,η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης που έχει ως στόχο την κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (ΧΝΝ). Πρόκειται για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, συμπληρώνοντας φέτος 10 χρόνια από την πρώτη παρουσίασή της.

Με σύνθημα τη φράση «Υγιείς νεφροί για όλους», η φετινή καμπάνια αναδεικνύει το γεγονός ότι δεν είμαστε όλοι και όλες ίσοι και ίσες απέναντι στον κίνδυνο εμφάνισης ΧΝΝ, δίνοντας έτσι έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η ανεπαρκής ενυδάτωση. Για αυτό το λόγο, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία, μας καλεί να εορτάσουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού με μια συμβολική κίνηση: πίνοντας ένα ποτήρι νερό και προσφέροντας άλλο ένα σε κάποιον άλλο. Η ενέργεια αυτή μας υπενθυμίζει πως οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα και πως οφείλουμε να τους φροντίζουμε διατηρώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, και παραμένοντας ενημερωμένοι για τα αίτια και τους κινδύνους της ΧΝΝ, καθώς και για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και σωστής αντιμετώπισής της.

Στις εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος της ΕΝΕ Δημήτριος Σ. Γούμενος, Καθηγητής Νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, η Αντιπρόεδρος της ΕΝΕ Αικατερίνη Παπαγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεφρολογίας Α.Π.Θ., και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕ Θεοφάνης Αποστόλου, Νεφρολόγος Διευθυντής ΕΣΥ Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, παρουσίασαν στοιχεία για την ΧΝΝ και τον επιπολασμό της στο γενικό πληθυσμό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ αναφέρθηκαν και στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η ΧΝΝ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη συμπτωμάτων κατά τα αρχικά στάδια της νόσου.
Συγκεκριμένα, είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα!
Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη, καθώς η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της προλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή ιατρική παρέμβαση, αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή ακόμη και μεταμόσχευση. Σε πρώιμο στάδιο η διάγνωση της ΧΝΝ μπορεί να γίνει με τις συνήθεις εξετάσεις ούρων ή αίματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας Δημήτριος Σ. Γούμενος, δήλωσε: «Οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, δυσχεραίνουν και την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΝΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόληψη και κατάλληλη θεραπεία μιας ασθένειας που, όπως δείχνουν τα στοιχεία, θα συνεχίσει να πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Παράλληλα, δεσμεύεται να παραμείνει ενεργά στο πλευρό τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και των ασθενών που την έχουν ανάγκη».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button