ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

«Παγωμένες» ακόμη οι διαπραγματεύσεις για τις μειώσεις στα ακριβά φάρμακα! Έρχεται νέα επιτροπή

Μπορεί εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διαφημίζει πως προχωρά σε δραστικές μειώσεις των τιμών των ακριβών φαρμάκων (λίστα 3816), ωστόσο η διαδικασία κόλλησε εδώ και καιρό.
Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr για τις πρώτες διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν πολλά χρήματα στο σύστημα: «Ακριβά φάρμακα με έκπτωση 50%! Δείτε τα «παζάρια» υπ.Υγείας-φαρμακευτικών»

Μάλιστα το υπουργείο Υγείας είχε προαναγγείλει πως θα ακολουθούσε κοινή πολιτική στο θέμα των τιμών με άλλες χώρες του Νότου.
Βέβαια μέχρι την υλοποίηση του σχεδίου, οι διαδικασίες και τα «παζάρια» με τις εταιρείες έχουν παγώσει με συνέπεια να δημιουργούνται και ζητήματα πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φαρμάκων για την ηπατίτιδα. Παρότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε «ζεστά», και οι μειώσεις στις τιμές μπορούσαν να φθάσουν και στο 50%, τελικώς ούτε αυτή η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε.

φάρμακα

Δεν είναι τυχαίο πως ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Προμηθέας με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ζητά να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων, καθώς δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες.

Νέα επιτροπή στον ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ όμως επειδή όπως φαίνεται οι διαδικασίες είχαν «κολλήσει» και για λόγους προσέγγισης του θέματος, έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η επιτροπή διαπραγμάτευσης θα επανασυσταθεί με νέα στελέχη ώστε να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα τα πράγματα.

Οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν πως αναζητείται ακόμη καλός γνώστης του τομέα των φαρμάκων αλλά και του συστήματος της τιμολόγησης προκειμένου να μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ειδικά στο θέμα της Ηπατίτιδας σε αυτή τη φάση και να ακολουθήσουν κι άλλες κατηγορίες ακριβών φαρμάκων που προκαλούν μεγάλη δαπάνη στο σύστημα.

φάρμακα

Μια φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει δημιουργώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το σύστημα υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες από τις συσκέψεις που γίνονται: «Στον αέρα η φαρμακευτική δαπάνη! Τι αποφασίστηκε στο υπ.Υγείας».

Πάντως οι μειώσεις στις τιμές των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων αναμένεται να φέρουν αν όχι κατάργηση, δραστική μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών από τις φαρμακευτικές εταιρείες (claw back) με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Να σημειωθεί πως η ηγεσία του υπ.Υγείας είχε επισημάνει πως μετά τις δραστικές μειώσεις στις τιμές των ακριβών φαρμάκων, θα εξαιρούνται από το claw back.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαρώνουν οι «ράμπο» υγείας τα ακριβά φάρμακα στις ιδιωτικές κλινικές! Τι δείχνει πόρισμα

Στον αέρα η φαρμακευτική δαπάνη! Τι αποφασίστηκε στο υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button