Πολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Παγώνουν» σήμερα Νοσοκομεία – ΠΕΔΥ! Σε απεργία όλοι οι υγιειονομικοί

Γιατροί και εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, διεκδικώντας στήριξη του δημόσιου συστήματος, με προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Health Report.gr: Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και εφημερίες και το 2016!

Στην απεργία συμμετέχουν οι δύο βασικές Ομοσπονδίες του κλάδου: των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την εκδίωξη των εργολάβων, την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μόνιμη σταθερή εργασία για όλους και τη δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση.

Ζητεί, επίσης, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

Ελλείψεις και υποστελέχωση

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, η εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι δημόσιες δομές Υγείας είναι η εξής:

Παραμένουν κλειστές 50 κλίνες εντατικής θεραπείας, επειδή δεν ανανεώθηκε η σύμβαση των 190 εργαζομένων που απασχολούνταν μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Η στελέχωση των νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφαλείας και τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν υλικά και φάρμακα.
Το 2016, μισθοδοτούνται 2.500 λιγότεροι υπάλληλοι στο ΕΣΥ σε σχέση με πέρυσι και συνολικά την τριετία 13.500 λιγότεροι υπάλληλοι.
Οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 30.000, με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών.
Δεν μονιμοποιείται το επικουρικό προσωπικό των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι ληξιπρόθεσμές οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση είναι φέτος μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι (1.150 δισ. ευρώ).
Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα και αναστέλλονται χειρουργεία.
Συρρικνώνονται και κλείνουν μονάδες Πρόνοιας. Το προσωπικό μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις και οφείλονται δεδουλευμένες πρόσθετες αμοιβές πολλών μηνών του τρέχοντος και παρελθόντων ετών.

Την ίδια ώρα, βαίνουν προς κατάργηση τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και άλλες μονάδες Ψυχικής Υγείας, με την σύσταση των Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και εφημερίες και το 2016!

Κέντρα Υγείας χωρίς φάρμακα και βαμβάκι! Συνεχίζεται το δράμα των ελλείψεων

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button