Ειδήσεις Υγείας

Παλλινδρόμηση χολής: Μήπως φταίει για την πίκρα στο στόμα;

Η παλινδρόμηση χολής συμβαίνει όταν η χολή «ανεβαίνει» στο στομάχι και τον οισοφάγο με συνέπεια οι πάσχοντες να νιώθουν πίκρα στο στόμα και να μην μπορούν να καταναλώσουν οποιαδήποτε τροφή.

Βέβαια σε  κάποιες περιπτώσεις μπορεί οι πάσχοντες να υποφέρουν και από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες της mayo clinic πρόκειται για παρεμφερείς, αλλά τελείως ξεχωριστές καταστάσεις.

Ειδικότερα τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορεί να ελεγχθούν με την διατροφή και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σε αντίθεση με την παλλινδρόμηση χολής η οποία αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή χειρουργείο.

Συμπτώματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic τα συμπτώματα της παλινδρόμησης χολής είναι:

Συχνές καούρες στο στήθος και στο λαιμό.

Πικρή γεύση στο στόμα

Ναυτία

Εμετός

Βήχας ή βραχνάδα

Ανεξήγητη απώλεια κιλών

Έντονος πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς

Αιτίες

Η παλινδρόμηση χολής μπορεί να προκληθεί από:

Χειρουργικές επιπλοκές

Πεπτικά έλκη

Χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή). Όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο για την αφαίρεση της χολής τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν παλινδρόμηση της χολής.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε συχνά συμπτώματα παλινδρόμησης, ή αν χάνετε βάρος χωρίς προσπάθεια.

Εάν έχετε διαγνωσθεί με τη νόσο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αλλά νιώθετε ότι η φαρμακευτική σας αγωγή δεν σας βοηθάει αρκετά, καλέστε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον θεραπεία για την παλινδρόμηση χολής.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button