Ειδήσεις Υγείας

Παλμοί καρδιάς: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία;

Ο καρδιακός παλμός δείχνει πόσες φορές χτυπάει η καρδιά μέσα σε ένα λεπτό. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φυσιολογικοί σφυγμοί για την ηλικία μας αν και η καρδιά κάθε ανθρώπου χτυπά με διαφορετικό ρυθμό.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο μέσος όρος καρδιακών παλμών σε κατάσταση ηρεμίας ανά ηλικία είναι:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως γίνεται η μέτρηση

Ακουμπήστε δύο δάχτυλα στον καρπό του χεριού και πιέστε απαλά μέχρι να νιώσετε τον παλμό.
Μετρήστε τον αριθμό των παλμών που νιώθετε, διπλασιάζοντας τον αριθμό που έχετε αισθανθεί/μετρήσει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα (αντιστοίχως πολλαπλασιάστε επί 4 τους παλμούς που μετρήσατε μέσα σε 15” για πιο γρήγορα)

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο, ενώ κρατάτε το κάτω μέρος του καρπού σας προς τα πάνω.

Tips

Μετράτε τους σφυγμούς όταν είστε ήρεμοι και χαλαροί. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, καταγράψτε τις μετρήσεις για μια εβδομάδα για να κάνετε συγκρίσεις.

Στην περίπτωση που είναι κάτω από 50-55, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας – εκτός και αν αθλήστε. Tο ίδιο ισχύει αν οι σφυγμοί σας είναι μόνιμα πάνω από 80-90.

Ελέγχοντας το σφυγμό -χωρίς όμως άγχος και υπερβολές-, μπορεί να εντοπίσετε αρρυθμίες και να προλάβετε τυχόν σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλή ενέργεια και κόπωση: Αυτοί είναι οι top λόγοι

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button