Ειδήσεις Υγείας

Πανάδες στην εγκυμοσύνη: Γιατί δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται

Οι πανάδες στην εγκυμοσύνη είναι μια διαταραχή του χρώματος του δέρματος που εκδηλώνεται με σκούρες καφέ ή γκρίζες κηλίδες στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές.

Μπορεί να εμφανιστούν στο μέτωπο, στη μύτη, στο άνω χείλος και στα μάγουλα (σαν μάσκα) και συνήθως προτιμά γυναίκες με σκούρο δέρμα. Η κύρια αιτία είναι η απότομη αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων, η οποία διεγείρει την παραγωγή μελανίνης.

Ταυτόχρονα η έκθεση στον ήλιο κάνει τα πράγματα χειρότερα. Είναι η ίδια αιτία που κάνει τις θηλές, τις ελιές και τις φακίδες πιο σκούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εμφανίζει τη σκούρα κάθετη γραμμή στην κοιλιά (Linea Nigra).

Οι περισσότερες μελαχρωματικές αλλαγές του δέρματος θα ξεθωριάσουν μέσα σε λίγους μήνες μετά τον τοκετό. Αλλά σε κάποιες γυναίκες η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αφήσει μόνιμα σκουρόχρωμα σημάδια στο πρόσωπο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο. Αποφύγετε τις μετακινήσεις και κυρίως μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή.

Προστατευτείτε από τον ήλιο καθώς η έκθεση στις ακτίνες  (UV) εντείνουν τις αλλαγές.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ευρέος φάσματος (που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB) με SPF τουλάχιστον 30 κάθε μέρα, είτε είναι μία ηλιόλουστη μέρα είτε όχι και να το ανανεώνετε συχνά όσο είστε έξω.

Φοράτε καπέλο και πουκάμισα με μακριά μανίκια αν διαπιστώσετε αλλαγές χρώματος στο δέρμα των χεριών.

Χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά και κρέμες προσώπου. Ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα μπορεί να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο.

Αν σας ενοχλούν οι δυσχρωμίες καλύψτε τις με μακιγιάζ. Μη χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης ενώ είστε έγκυος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button