ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Παναγιώτης Κουρουμπλής:Η Ελλάδα θα επενδύσει στις κλινικές μελέτες!

Κατά τον χαιρετισμό του στην Επιστημονική Ημερίδα Κλινικών Μελετών που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο κος Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που έχει η χώρα μας αναφορικά με το κομμάτι των κλινικών μελετών και τις επενδύσεις.

 

Επιπλέον ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και ειδικότερα ο χώρος του φαρμάκου στην Ελλάδα, που οφείλονται -όπως είπε- σε χρόνιες παθογένειες αλλά και στην παρουσία μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

 

Σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των σχετικών επενδύσεων και διαβεβαίωσε ότι έχει βαθιά πίστη στις δυνατότητες των επιστημόνων και των ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και κατ’ επέκταση στην ικανότητα της χώρας να παράγει φαρμακευτική τεχνογνωσία επ’ ωφελεία των Ελλήνων ασθενών αλλά και στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

 

Μάλιστα με δηλώσεις του στο HealthReport.gr, o υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά :«Δεν είναι δυνατόν το Βέλγιο να κερδίζει 2 δις από τις κλινικές μελέτες και η Πορτογαλία 1 δις ευρώ και η χώρα μας να περιορίζεται μόλις στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα το αλλάξουμε».

 

Να σημειωθεί πως με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις η χώρα μας θα μπορούσε ετησίως να εισπράττει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από τις κλινικές μελέτες.

 

Την ίδια ώρα όμως δεκάδες ασθενείς για τους οποίους δεν υπάρχουν σήμερα τα κατάλληλα αποτελεσματικά φάρμακα, είναι σε λίστες αναμονής για να ενταχθούν σε πρωτόκολλα δοκιμών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button