ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: πληρώστε τώρα τους γιατρούς! Και απλήρωτοι και κουρεμένοι

Ταυτόχρονα όμως όσες ιατρικές επισκέψεις πραγματοποιούν κουρεύονται για να εξοικονομήσει χρήματα ο οργανισμός.
Αποτέλεσμα είναι πολλά ιατρεία να βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο καθώς οι γιατροί βλέπουν ασθενείς αλλά είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν και πόσα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Υπό συνθήκες ασφυκτικής πίεσης εργάζονται οι ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών υγείας λόγω της μη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και της επιβολής του clawback και rebate, έως το 2018. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με το νέο τρόπο φορολόγησης που προβλέπει το 3ο μνημόνιο».

Το πρόβλημα συζητήθηκε μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, υπογράμμισε ότι η νομοθετική ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011, πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην απολεσθεί η δυνατότητα αποπληρωμής των παρόχων, μέσω της μη εκκαθάρισης του υπολοίπου των παροχών του 2011 και της επιστροφής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του αντίστοιχου ποσού.

Παράλληλα, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ότι έχει δοθεί η εντολή στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ (ΠΕ.ΔΙ.), ώστε σύντομα να αποπληρωθεί το παρακρατηθέν ποσοστό του 10% των παροχών του 2012 και εν συνεχεία των υπολοίπων ετών.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, στην παρέμβαση του, σημείωσε ότι πρέπει γρήγορα να προχωρήσει η διαδικασία γι’ αυτές τις αποπληρωμές, καθώς επίσης και των παρόχων των Ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά το 2012 (ΤΑΠΟΤΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΣΑΥ, ΝΑΤ, κ.λπ).

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αύξηση των δαπανών για την υγεία, μέσα από ανακατανομή κονδυλίων του γενικού προϋπολογισμού, ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους δυσβάστακτα ποσά για την περίθαλψή τους και να μην εγκαταλείπουν σταδιακά την υγεία τους.

Επιπλέον, οι πάροχοι υγείας όλων των κατηγοριών, θα πρέπει να αμείβονται μέσα στο συμβατικό χρόνο και χωρίς την ασφυκτική πίεση που υφίστανται σήμερα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην ανεργία, τη μετανάστευση και την απογύμνωση του τόπου από ικανό και έμπειρο ιατρικό προσωπικό» σημείωσε ο κ.Βλασταράκος.

Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) έχει ζητήσει συνάντηση του Δ.Σ. με τους νέους Υπουργούς Υγείας, ώστε να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα της υγείας και να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισής τους, σύμφωνα και με το πόρισμα της Συνδιάσκεψης των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, στην Κω.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button