Πολιτική Υγείας

Πανικός στους γιατρούς για το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση! Τι λέει ο ΕΟΠΥΥ

Μετά την κατάρρευση του πλαφόν που είχε επιβάλει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ένα νέο σύστημα για την έκδοση συνταγών προκαλεί και νέες αντιδράσεις στους γιατρούς. Συγκεκριμένα το νέο πλαφόν προσδιορίζει μέσο όρο ανά συνταγή για κάθε ασθενή, ποσό το οποίο ορίσθηκε με βάση το μέσο όρο της κάθε ειδικότητας αλλά και τη γεωγραφική περιοχή.

Το πλαφόν διαφοροποιείται ανά περιοχή κάτι που προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στους ιατρικούς συλλόγους. Ταυτόχρονα το φρένο που τίθεται και πάλι σε ισχύ για τη χορήγηση φαρμάκων προκαλεί νέες ταλαιπωρίες για τους ασθενείς που πρέπει να αυξήσουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς ανά μήνα για να παίρνουν την πολυπόθητη συνταγή.

Το νέο σύστημα τέθηκε σε ισχύ στις 7 Ιουλίου και από τότε οι γιατροί βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση για το τι πρέπει να πράξουν από δω και πέρα.
Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από την πλευρά της με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα για εξαιρέσεις ενώ καλεί όσους το επιθυμούν να το ζητήσουν. Όπως σημειώνει: «Από την εφαρμογή της απόφασης εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και φαρμάκων.

Ωστόσο με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσης, επιπλέον κατηγορίες ασθενών και ειδικές κατηγορίες ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής. Σε εφαρμογή των παραπάνω ιατροί ή σύλλογοι ασθενών που κρίνουν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο πρέπει να απευθύνουν συστημένη επιστολή προς την Ειδική Επταμελή Επιτροπή (Αποστόλου Παύλου 12, Μαρούσι, ΤΚ 151 23), όπου θα αιτιολογούν εμπεριστατωμένα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εξαιρεθούν».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός υπεραμύνεται του μέτρου λέγοντας ότι: «Η ΗΔΙΚΑ έχει ενσωματώσει από τις 7-7-2014 τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τους ιατρούς για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, χωρίς να γίνεται διακοπή της συνταγογράφησης για τους ιατρούς που εμφανίζουν υπέρβαση από το όριο, αλλά μόνο σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός θα κληθεί από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button