Πανικός στο υπ. Υγείας για την ιλαρά! «Κόλλησαν» και γιατροί!
Έντονη ανησυχία επικρατεί στην πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας μετά την εκδήλωση κρουσμάτων ιλαράς σε ενήλικους και μάλιστα νέους γιατρούς και νοσηλευτές δημοσίων νοσοκομείων, που δεν εργάζονταν σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
Η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο καθώς όπως προκύπτει βάση στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά φαίνεται ότι «χτυπά» περισσότερο τους ενήλικες, αν και ανήκει στις παιδικές ασθένειες και μάλιστα στις ξεχασμένες.
Διαβάστε ΕΔΩ τι είναι η Ιλαρά: Πώς μεταδίδεται και τι συμπτώματα έχει;
Πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφεραν στο HealthReport.gr ότι περισσότερο επιρρεπείς να κολλήσουν ιλαρά είναι τα βρέφη αλλά και όσοι γεννήθηκαν μετά το 1970 που είτε είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Αυξάνονται τα κρούσματα
Βάση των επιδημιολογικών στοιχείων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα επίσημα κατεγεγραμμένα κρούσματα στην χώρα μας ανέρχονται σε 166 με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν.Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι και έξι επαγγελματίες υγείας που κολλήσαν την ιλαρά μετά την επαφή τους με κάποιον ασθενή που είχε ήδη νοσήσει. Δείτε ΕΔΩ τις συστάσεις του υπ.Υγείας για άμεσο εμβολιασμό
Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν πρόκειται για εργαζόμενους σε κάποιο παιδιατρικό νοσοκομείο αλλά για παθολόγους και νοσηλευτές γενικών νοσοκομείων της Αθήνας.
Πάντως σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα κρούσματα είναι κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά.
Ανάγκη για εμβολιασμό
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους επαγγελματίες υγείας να σπεύσουν να εμβολιασθούν καθώς ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί ραγδαία, ειδικά σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.
Επίσης και όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
“Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου” καταλήγουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ