ΆρθραΡεπορτάζ υγείας

Πεθαίνοντας στο Αιγαίο χωρίς γιατρό και ασθενοφόρο!

Το να ζεις σε μια απομακρυσμένη νησιωτική κουκίδα σίγουρα φαντάζει κάτι τολμηρό. Μακριά από τις πολυτέλειες της πόλης και τις ανέσεις μιας μεγαλούπολης.
Οι κάτοικοι των πανέμορφων ελληνικών νησιών απολαμβάνουν όμως καθημερινά αυτό που οι κάτοικοι μιας πόλης στερούνται: την αυθεντικότητα της φύσης και τη γοητεία της Ελλάδος.

Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν και δεκάδες άλλα προβλήματα καθώς όπως φαίνεται για τους κυβερνώντες Ελλάδα παραμένει μόνο η Αθήνα…

IMG_3302

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι επί σειρά ετών οι νησιώτες παλεύουν για να έχουν έστω τα βασικά της υγειονομικής περίθαλψης. Να έχουν έναν γιατρό για να μπορέσουν να σωθούν σε μια ώρα ανάγκης. Και είναι βέβαιον πως η υγειονομική εγκατάλειψη των νησιών μας δεν είναι «έργο» του ΣΥΡΙΖΑ. Και πως θα μπορούσε άλλωστε μια κυβέρνηση μόλις 3,5 μηνών…

Είναι θλιβερό «έργο» όλων των κυβερνήσεων της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά.
Και ακόμη, το 2015, οι νησιώτες μας παρακαλούν για έναν γιατρό, για ένα ασθενοφόρο, για λίγη φροντίδα και περίθαλψη.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η Κάρπαθος.
Το πανέμορφο νησί με τις δαντελωτές ακτές, μπορεί να θεωρείται ιδανικός προορισμός για διακοπές, όχι όμως για …ασθενείς και πάσχοντες.
Οι κάτοικοι ειδικά στα απομακρυσμένα χωριά, ζουν ένα καθημερινό δράμα καθώς γιατρός δεν υπάρχει ούτε για …δείγμα.

Η πιο ενδεικτική περίπτωση είναι το χωριό Όλυμπος. Πρόκειται για ένα πολυδιαφημισμένο χωριό της Καρπάθου που έχει λάβει προβολή όχι μόνο από ελληνικά ΜΜΕ αλλά και από διεθνή, εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του: οι κάτοικοι ζουν και αναβιώνουν καθημερινά την ιδιαίτερη παράδοση του νησιού που διατηρείται για αιώνες.

 

Χαρακτηριστικό είναι πως οι γυναίκες του χωριού συνεχίζουν να φορούν στην καθημερινότητά τους την παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής.

Όμως μπορεί να έχουν γίνει δεκάδες ρεπορτάζ για την Όλυμπο της Καρπάθου, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι για να δουν γιατρό οι λιγοστοί κάτοικοι, θα πρέπει να ταξιδέψουν χιλιόμετρα.

IMG_3238

Το υπερσύγχρονο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο που έχει κτισθεί στην περιοχή παραμένει άδειο να σκονίζεται αφού ουδείς γιατρός δέχεται να εργασθεί εκεί. Και πως θα μπορούσε άλλωστε αφού οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν είχαν φροντίσει να δώσουν ικανοποιητικά κίνητρα για να εργασθεί γιατρός στην περιοχή.

Karpathos5

Οι περιγραφές του έπαρχου Καρπάθου Κάσου Γιάννη Μηνατσή στο HealthReport.gr δείχνουν τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν:
«Χάσαμε κόσμο επειδή δεν μπορεί να μεταφερθεί σε κοντινό νοσοκομείο. Να σας πως χαρακτηριστικά ότι ασθενείς με αιμορραγίες μεταφέρονται σε καρότσα αγροτικού και κάνουν 1,5 ώρα να φτάσουν κάτω στα Πηγάδια (σ.σ.: η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Καρπάθου.

Karpathos4

Και πώς να ζήσουν οι κάτοικοι και πώς να γιατρευτούν όταν το Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο είναι χωρίς γιατρό δυο χρόνια! Οι τελευταίοι διαγωνισμοί για την κάλυψη των δύο θέσεων γιατρών που προβλέπονται κηρύχθηκαν άγονοι, παρότι οι αρχές του νησιού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν φροντίσει να εξοικονομήσουν χρήματα για επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον έπαρχο κ.Μηνατσή όποιος γιατρός προσληφθεί θα έχει πενταετή θητεία, ενώ ο πρώτος γιατρός θα είναι με βαθμό διευθυντή και ο δεύτερος με βαθμό επιμελητή Α.
Πάντως ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως πλέον ούτε καλά καλά το ασθενοφόρο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς λόγω της μη χρήσης δεν …παίρνει ούτε μπροστά.

IMG_3254

Στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο το οποίο πράγματι δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από μια σύγχρονη μονάδα μιας πόλης, δεν έχει εργαστεί γιατρός μόνιμος εδώ και δύο χρόνια. Φτιάχτηκε με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους αλλά ουδείς δέχεται να απασχοληθεί εκεί εξαιτίας της απόστασης αλλά και των περιορισμένων κινήτρων που δίνει η ελληνική πολιτεία.

Οι πύλες του πολυϊατρείου ανοίγουν που και που όταν εθελοντές γιατροί αποφασίζουν να παράσχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στους κατοίκους της Ολύμπου.
Χαρακτηριστική η πρόσφατη επίσκεψη δεκάδων γιατρών με τον Ροδιακό Όμιλο Φουσκωτών σκαφών (ΡΟΤΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος «ταξιδεύω και προσφέρω».

Karpathos2

Οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων εξέτασαν δεκάδες κατοίκους της περιοχής τόσο από την Όλυμπο όσο και από άλλα χωριά της Καρπάθου, στην προσπάθεια τους να καλύψουν όσο το δυνατόν πιο πολλές υγειονομικές ανάγκες των νησιωτών.

Karpathos1

Βέβαια η κάλυψη αυτή που στηρίζεται στη διάθεση γιατρών-εθελοντών, είναι μόνο προσωρινή.
Μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, οι κάτοικοι θα είναι στην αναμονή…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΚΑΒ: Χωρίς ασθενοφόρα τα νησιά το καλοκαίρι! Πως θα καλυφθούν τα κενά

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Προτεραιότητα μας να θωρακίσουμε τα νησιά! Ενίσχυση προσωπικού, αναβάθμιση υπηρεσιών

Πως θα θωρακίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ τα νησιά μετά το τραγικό ναυάγιο στη Ρόδο!

Αγώνας δρόμου για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών! Τι ανακοίνωσε ο Π. Κουρουμπλής

«Μπόνους» στους γιατρούς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου! Πόσα χρήματα δίνονται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button