ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Περισσότερα από Γερμανούς και Ολλανδούς πληρώνουν οι Έλληνες για την Υγεία! Τι δείχνουν τα στοιχεία

Παρά την οικονομική κρίση οι Έλληνες συνεχίζουν να πληρώνουν από τα υψηλότερα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υπηρεσίες υγείας και κυρίως μέσα από φακελάκια!

Πρόκειται για επίσημες ιδιωτικές δαπάνες αλλά και για «ίδιες πληρωμές» κοινώς για φακελάκια.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι ιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα αποτελούν ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία: περίπου 36%, σε σύγκριση με το μέσο όρο (24-25%) της ΕΕ.

Το γεγονός αυτό –σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr – προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κυρίως γιατί η χώρα μας θα πρέπει κάποια στιγμή και να εναρμονισθεί με τις υπόλοιπες χώρες.

Το πρόβλημα βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι οι ιδιωτικές αυτές δαπάνες είναι ανεξέλεγκτες αφού αποτελούν κυρίως «μαύρο χρήμα» που ακόμη ζει και βασιλεύει στο ΕΣΥ.

Πιο πολλά και από τους Γερμανούς…

Όμως η τακτική αυτή εκτοξεύει τα έξοδα των νοικοκυριών που καταρρέουν κάθε φορά που προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στην οικογένεια.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2012, οι δαπάνες για την υγεία αποτελούσαν το 3,7% της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών, ποσοστό μεγαλύτερο από το διπλάσιο απ’ ότι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Γαλλία. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά βέβαια και σήμερα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι υπηρεσίες μητρότητας κοστίζουν στον Έλληνα χρήστη κατά μέσο όρο 701ευρώ που αποτελούν ιδιωτικές ίδιες πληρωμές, αλλά συν 848ευρώ που είναι οι …άτυπες πληρωμές δηλαδή το φακελάκι.

ΦΑΚΕΛΑΚΙ

Ωστόσο παρά τα περισσότερα χρήματα που διαθέτουν οι Έλληνες για την Υγεία τους, το σύστημα καταγράφεται επισήμως ως αναποτελεσματικό αφού κυριαρχεί η προκλητή ζήτηση μέσω της υπερπροσφοράς ιατρικού προσωπικού και μηχανημάτων.

«Η υπερκατανάλωση και η υπερχρέωση που συνεπάγεται η προκλητή ζήτηση από την πλευρά της προσφοράς συμβάλλουν στη συνολική αναποτελεσματικότητα του ελληνικού συστήματος υγείας, καθώς και στην παρακώλυση της πρόσβασης για όσους έχουν ανάγκη» σημειώνεται και από το υπουργείο Υγείας.

Όμως το σύστημα με τις υπάρχουσες συνθήκες δε φαίνεται να επιβιώνει καθώς η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών από τους Έλληνες και η ταυτόχρονη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, οδηγεί την κατάσταση σε ένα …υγειονομικό μπλακ άουτ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν το ντροπιαστικό φακελάκι ζει και βασιλεύει και με ΣΥΡΙΖΑ…

Ακριβό μου ΕΣΥ! Δείτε πόσο κοστίζουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button