Ειδήσεις Υγείας

Περιττά κιλά: Αίτια και πως θα απαλλαγείτε

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, απαιτούνται πάνω από 4 χρόνια για να αντιληφθεί κάποιος ότι το βάρος του δεν είναι φυσιολογικό και επιπλέον 1-1,5 έτος για να εκφράσει τις ανησυχίες του σε κάποιον άλλον. Μέχρι να πάρει, δε, την απόφαση να αδυνατίσει, έχει ήδη παχύνει περαιτέρω.
«Με την πάροδο του χρόνου, τον περιορισμό των σωματικών δραστηριοτήτων και την επακόλουθη μείωση της μυϊκής μάζας, στη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, οπότε η αύξηση του σωματικού βάρους είναι σχεδόν δεδομένη», λέει ο γενικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Βουγιουκλάκης, διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

«Κάθε χρόνος που περνά μας “δωρίζει” επιπλέον κιλά και, όταν η αντίδραση δεν είναι άμεση, τα κιλά συσσωρεύονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται άμεσα με την παχυσαρκία, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και ο καρκίνος».

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να αγνοούν αυτά τα κιλά και μετά από λίγο καιρό αποκτούν την πεποίθηση ότι το νέο βάρος είναι φυσιολογικό. «Όταν αυτό συνεχίζεται με κάθε κιλό που προστίθεται, γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα αντιλαμβάνεται το άτομο ότι είναι πλέον υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Όταν, μάλιστα, συγκρίνει την εικόνα του με εκείνη των συνομηλίκων του, δεδομένης της γενικότερης αύξησης της παχυσαρκίας στις δυτικές κοινωνίες, θεωρεί το σωματικό βάρος του κανονικό», συνεχίζει και προσθέτει ότι «η αναγνώριση του προβλήματος είναι το ήμισυ του παντός, το σημαντικότερο βήμα για την επίλυσή του».

Σε γενικές γραμμές, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά και χρόνου για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, που οδηγεί σε κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σε ζάχαρη -τα οποία είναι φθηνά, πολυδιαφημιζόμενα και διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε κατάστημα τροφίμων- είναι οι κύριες αιτίες της παχυσαρκίας σήμερα.

«Δεδομένου ότι η χώρα μας ανήκει στην ομάδα εκείνων με τους πιο υπέρβαρους/παχύσαρκους πολίτες, αλλά και τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, είναι επιβεβλημένη η εξεύρεση στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου και του περιορισμού των επιπτώσεών της», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.
«Η κατά το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αποτρέψουν την ανάπτυξη επικίνδυνων για τη ζωή ασθενειών και να εξασφαλίσουν πολλά περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς παθολογίες και αναπηρίες και συνεπώς με καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής δυσκολεύουν τους ανθρώπους να βρουν χρόνο για να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους, όμως είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να κάνουν στον εαυτό τους. Η συστηματική υγιεινή διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τους προτεινόμενους τρόπους αποφυγής, αλλά και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Ωστόσο, ένα ποσοστό ανθρώπων δεν καταφέρνει να ακολουθήσει απαρέγκλιτα τις συστάσεις αυτές, παχαίνει και αδυνατεί να απολέσει το επιπλέον βάρος με συντηρητικές μεθόδους. Τότε, τη λύση έρχεται να δώσει η χειρουργική παχυσαρκίας».

Η βαριατρική χειρουργική, όπως ονομάζεται, «δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μελλοντικά προβλήματα υγείας, αλλά και σε όσους έχουν ήδη έρθει αντιμέτωποι με ορισμένα απ’ αυτά, καθώς επιτρέπει να ελαχιστοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας», συμπληρώνει.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button