Παιδί

Περπατήστε άφοβα στο χιόνι! Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

 

Σύμφωνα με τα στατιστικά πολλαπλασιάζονται τα κατάγματα της περιοχής του καρπού, του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης κατά τους χειμερινούς μήνες και κυρίως τις ημέρες που χιονίζει και οι δρόμοι είναι άκρως επικίνδυνοι για περπάτημα.

 

Ειδικότερα για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες και κυρίως για τη λεγόμενη τρίτη ηλικία,μια πτώση επί του εδάφους, έχει συχνά ως αποτέλεσμα ένα περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό τραυματισμό.

 

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Χ.Κουρκουτά, MD Χειρουργό Ορθοπαιδικό, Συνεργάτη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να λαμβάνεται από τους πολίτες που πάσχουν από οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κατάγματος μετά από μια φαινομενικά αθώα πτώση.

 
Συνεπώς άντρες και γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εκτίθενται σε συνθήκες αυξημένης ολισθηρότητας (χιόνι, παγετός) κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και μετά τη δύση του ηλίου.

 

Οι μετακινήσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή, χωρίς βιασύνη και η οδήγηση με χαμηλές ταχύτητες τηρώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας. Τα υποδήματα μας πρέπει να έχουν αντιολισθητικούς πάτους και τα χέρια μας να είναι ελεύθερα ώστε να διατηρούμε ευκολότερα την ισορροπία μας.

 

Σημαντικό επίσης είναι να αποφεύγουμε να περπατούμε στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός, υπογραμμίζει ο κος Κωνσταντίνος Κουρκουτάς .

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button