ΆρθραΕμβόλιαΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΠΙΣ: Έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν κατά της γρίπης

Έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να μην αμελήσουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Όπως αναφέρει επιτακτική είναι η ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού αλλά και της επαγρύπνησης για τη νόσο, δεδομένου ότι ξεκινά η περίοδος εμφάνισης του ιού της γρίπηςκαι στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους επαγγελματίες υγείας, παρότι υπάρχει εικόνα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ(πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, κατά την περίοδο επιτήρησης της γρίπης 2018-2019. Παράλληλα εξαιτίας της ίδιας λοίμωξης, 374 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)εκδίδει ετήσια έκθεση με τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού.

Τα άτομα που συστήνεται να εμβολιασθούν για την εποχική γρίπη είναι:

Έγκυες γυναίκες
Παιδιά ηλικίας 6μηνών και άνω
Ηλικιωμένοι
Άτομα με χρόνιες παθήσεις
Επαγγελματίες Υγείας

Όσον αφορά στους εργαζόμενους σε χώρους υγείας, η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη παγκοσμίως αγγίζει το 66%, ενώ στη χώρα μας είναι κάτω από 30%.

Ο στόχος δε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι να ξεπερνά το 75%. Η σύσταση από τον ΠΟΥ είναι ανοσοποίηση με μια δόση εμβολίου ετησίως.

Ταυτόχρονα στη χώρα μας ανεπαρκής είναι η εμβολιαστική κάλυψη, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ακόμη και στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ότι ένα 26,3% του πληθυσμού άνω των 75 ετών, δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ.

Στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας της χώρας ο ΠΙΣ καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους και να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν οι ενήλικες; Όλη η λίστα

Γρίπη & κρυολόγημα: Πότε παίρνουμε αντιβίωση;

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button