main-articlesΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΠΙΣ: Στο πλευρό των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που απεργούν έως και το Σάββατο

Την πλήρη στήριξή του στους γιατρούς του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, που έχουν ξεκινήσει τριήμερη κινητοποίηση προκειμένου να σταματήσει η ληστρική αφαίμαξη των εισοδημάτων τους από τον ΕΟΠΥΥ, εκφράζει το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που πρώτο αποκάλυψε το HealthReport.gr : «Λουκέτο σε όλα τα Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά εργαστήρια και Κέντρα 23, 24 και 25 Μαΐου! Ακυρώνονται όλα τα ραντεβού!»

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, ο  ιατρικός κλάδος και ειδικά ο εργαστηριακός τομέας, συνεχίζει να είναι θύμα μίας οικονομικά εκβιαστικής τακτικής που οδηγεί στην πλήρη εξάντλησή του. Η αφαίρεση του 70% των εισοδημάτων των ιατρών μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate-claw back), είναι παγκοσμίως μία πρωτοφανής τακτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε λουκέτο τα εργαστήρια και ιατρεία.

Να σημειωθεί εδώ ότι το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις του είχε επισημάνει τους κινδύνους από τη ληστρική μέθοδο του claw back και είχε απευθύνει κάλεσμα για συστράτευση σε όλο τον κλάδο.

Μάλιστα στο άμεσο μέλλον το ΔΣ του ΠΙΣ προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες ώστε να αρθεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να παρακρατούνται εκβιαστικά τα εισοδήματα των ιατρών.

Άλλωστε όπως αναφέρει το Δ.Σ του ΠΙΣ, πρόκειται επί της ουσίας για την “αρπαγή” (=clawback) μεγάλου μέρους του εισοδήματος των ιατρών, η οποία επεκτάθηκε όταν η κυβέρνηση στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμόσει, παρείχε και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων και δικαίως, χωρίς όμως να έχει προβλέψει την ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η μεταβίβαση αυτή του κόστους στις πλάτες των γιατρών αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο, δεδομένου ότι ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

Στην ίδια ανακοίνωση το νομίμως εκλεγμένο ΔΣ του ΠΙΣ δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση όλων εκείνων των ενεργειών οι οποίες θα απαλλάξουν τον ιατρικό κλάδο από αναίτια χαράτσια και επιβαρύνσεις.

Ταυτόχρονα τα νομίμως εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απευθύνουν πρόσκληση σε όλους τους γιατρούς απ΄ άκρη σ’ άκρη της χώρας, να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που δίνουν μία μεγάλη μάχη για να ορθοποδήσει οικονομικά ο κλάδος.

Τέλος το νόμιμο ΔΣ του ΠΙΣ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι γιατροί ούτε απειλούνται ούτε εκβιάζονται από κυβερνητικά στελέχη και διορισμένους εντολοδόχους της κυβέρνησης. Ο αγώνας των γιατρών θα συνεχισθεί με κάθε κυβέρνηση- είτε το επιθυμούν κάποιοι είτε όχι- μέχρι να δικαιωθεί ο κλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΠΥΥ: Επίθεση στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα για το τριήμερο λουκέτο! Τι διαμηνύει

Γιατί βάζουν λουκέτο όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για τρεις ημέρες; Ιδού τι εξηγούν στους ασφαλισμένους

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close