Ειδήσεις ΥγείαςΟμορφιάΠλαστική

Πλαστική χειρουργική: Πότε είναι τέλειο το αποτέλεσμα

Αναγκαία καθίσταται σήμερα στον τομέα της πλαστικής χειρουργικής η διαρκής πληροφόρηση για νέες τεχνικές και μεθόδους, νέες έρευνες, follow-up που έρχονται συνέχεια στο φως της δημοσιότητας, αλλά και η διαρκής επαγρύπνηση λόγω της πληθώρας υλικών και μέσων, αφού ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να εγγυηθεί πρωτίστως την ασφάλεια στους πελάτες του, καθώς και τα μακροχρόνια και φυσικότερα αποτελέσματα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στο 11ο Εθνικό και Διεθνές Συνέδριο «SystemicsandHealthCare»που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βασικός ομιλητής ο πλαστικός χειρουργός Άρης Νταμάγκας αναπληρωτής διευθυντής στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας ο οποίος αναφέρθηκε, μέσα από τη νοσοκομειακή και ιδιωτική του διαδρομή, στις βασικές αρχές που οδηγούν στην επιτυχημένη φροντίδα υγείας όσων επιλέγουν ή αναγκάζονται να τροποποιήσουν το σώμα τους είτε για αισθητικούς είτε για επανορθωτικούς λόγους.

«Η πλαστική χειρουργική είναι μια δυναμική ειδικότητα που δεν παύει να εξελίσσεται διαρκώς. Η άρτια επιστημονική κατάρτιση, η τεχνογνωσία και η συνεχής επιστημονική ενημέρωση του πλαστικού χειρουργού αποτελούν, λοιπόν, ουσιώδη στοιχεία για μια ασφαλή και υψηλού επιπέδου φροντίδα υγείας».

Μιλώντας για τη σχέση πλαστικού χειρουργού-υποψήφιου για πλαστική επέμβαση, αναφέρθηκε στη σημασία της αμοιβαίας και αμφίδρομης ενημέρωσης για την ελεύθερη απόφαση του υποψήφιου αλλά και για το σωστό προγραμματισμό της επέμβασής του: «Συνηθίζω να λέω ότι το πιο σημαντικό πράγμα μετά από την ίδια την επέμβαση είναι η προεγχειρητική συνεδρία (μία ή περισσότερες). Και αυτό γιατί αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας ποιοτικής επικοινωνίας μεταξύ πλαστικού χειρουργού – ενδιαφερόμενου για πλαστική επέμβαση.

Σημαντικό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, είναι ο πλαστικός χειρουργός και ο υποψήφιος να μοιραστούν ένα κοινό νόημα για το προσδοκώμενο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της επέμβασης, οι στόχοι που θα τεθούν να είναι ρεαλιστικοί, να αποφευχθούν οι βίαιες και ριζικές αλλαγές και η τροποποίηση που θα αποφασιστεί να διασφαλίζει την ανάδειξη της μοναδικότητας του υποψήφιου».

Επομένως, τα συναισθήματα και ο λόγος του υποψήφιου όχι μόνο δεν αποκλείονται, αλλά λαμβάνονται υπόψη και αξιοποιούνται –τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά- προς όφελος της ποιοτικότερης φροντίδας υγείας του και της αυξημένης μετεγχειρητικής ικανοποίησής του.

Πώς βιώνεται, όμως, η μετεγχειρητική ικανοποίηση;

Όπως ανέφερε «βιώνεται διαφορετικά από τον κάθε υποβληθέντα σε πλαστική επέμβαση. Π.χ. μια γυναίκα ενδέχεται να έχει πετύχει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, μέσω της αισθητικής χειρουργικής, αλλά να βιώνει χαμηλή μετεγχειρητική ευχαρίστηση, ενώ μια άλλη, με ένα μέτριο, αντικειμενικά, αισθητικό αποτέλεσμα να βιώνει υψηλά επίπεδα μετεγχειρητικής ικανοποίησης.

Αυτό είναι και το μεγάλο “στοίχημα” των υποβληθέντων: η επιτυχία της επέμβασής τους δεν εξαρτάται μόνο από την επίτευξη ενός άριστου αισθητικού αποτελέσματος αλλά κρίνεται και από το μακροπρόθεσμο “μετά”, το αν θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την αλλαγή της εικόνας τους, ώστε να απολαύσουν το αισθητικό τους αποτέλεσμα και να το αξιοποιήσουν για μια θετικότερη εξέλιξη της ζωής τους».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button