ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ! Ρευστό στις φαρμακευτικές εταιρείες για παλιά χρέη

Ειδικότερα πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι ο κλάδος έλαβε πρόσφατα τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ότι θα καταβληθούν χρήματα που χρωστά ο οργανισμός στις φαρμακοβιομηχανίες για το 2014, τις επόμενες εβδομάδες.

Πρόκειται για φάρμακα που έχουν διατεθεί από τον κλάδο αλλά δεν έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με άλλα χρέη που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012.
Τα χρήματα που χρωστά ακόμη για το 2014 ο ΕΟΠΥΥ στις φαρμακευτικές εταιρείες φθάνουν τα 123 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος δια μέσου του ΣΦΕΕ αλλά και της ΠΕΦ, καιρό τώρα διαμαρτύρονταν για τις οφειλές που μένουν σε εκκρεμότητα.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη τόσο των νοσοκομείων όσο και του ΕΟΠΥΥ στις φαρμακοβιομηχανίες μέχρι τα τέλη του 2014 φθάνουν τα 790 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι παραμένουν οφειλές ακόμη και από το 2012.
Συνολικά τα χρέη προς τον κλάδο κυμαίνονταν στο τέλος του 2015 στα 1,2 δις ευρώ.

Αναμένοντας τον πρωθυπουργό

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε μια προσπάθεια να γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση τα προβλήματα των επιχειρήσεων, έχει αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Σύνδεσμος περιγράφει στον πρωθυπουργό με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα του κλάδου που σχετίζονται κυρίως με τα χρέη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ αλλά και με τις υπέρογκες εκπτώσεις (rebate) και επιστροφές χρημάτων (claw back) που υποχρεούνται να δώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Ταυτόχρονα ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό αναλύει λεπτομερώς πως μπορεί να βγει η αγορά φαρμάκου από τη δίνη στην οποία έχει περιπέσει λόγω των ασφυκτικών μέτρων που επιβάλλονται αλλά και του στενού δημοσιονομικού περιβάλλοντος.
Ο Σύνδεσμος επισήμως αιτήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου δε φαίνεται να ανταποκρίνεται…

Έρχονται νέα μέτρα στο φάρμακο

Το επόμενο διάστημα πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει νέα μέτρα στον τομέα των φαρμάκων εστιασμένη στην αύξηση της διάθεσης των γενοσήμων φαρμάκων που σήμερα είναι καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα.
Διαβάστε ΕΔΩ όλο το αποκλειστικό ρεπορτάζ με τα μέτρα του υπουργείου Υγείας αλλά και τα κίνητρα που θα δοθούν στους φαρμακοποιούς: «Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας»

Στόχος των νέων μέτρων θα είναι να αυξηθεί η χρήση γενοσήμων δεδομένου ότι οι δανειστές μας από την πρώτη στιγμή ζητούν να αυξηθεί το ποσοστό τουλάχιστον στο 60%, την ώρα που σήμερα στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ΣτΕ οι φαρμακοβιομήχανοι για τα νοσοκομειακά φάρμακα!

Στη «φάκα» των φαρμακοποιών τα πλαστά φάρμακα! Τι ετοιμάζουν

Σχετικά Άρθρα

Back to top button