ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πληρώνει τα παλιά χρέη του ο ΕΟΠΥΥ πριν το 2012! Δείτε τι εκπτώσεις ζητά

Πρόκειται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία οι κλάδοι Υγείας των οποίων εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Η απόφαση για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκδόθηκε σε ΦΕΚ και προβλέπει εκπτώσεις ανάλογα με τα ποσά που διεκδικούνται.

Πριν από την καταβολή των μετρητών όμως που θα πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο του 2017, θα προηγηθεί πρόχειρος λογιστικός έλεγχος.
Οι γιατροί, οι κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και οι άλλοι πάροχοι θα λάβουν τα χρήματά τους κουρεμένα, παρότι περίμεναν για χρόνια για να δουν τα οφειλόμενα.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ θα χρηματοδοτηθεί για την εξόφληση των χρεών του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό τα οικονομικά έτη 2016 και 2017.

Ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ νοούνται εκείνες που αφορούν τα πριν τις 31.12.2012 έτη και για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση παραστατικά στοιχεία και οι οποίες δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Οι εκπτώσεις

Βέβαια η αποπληρωμή των παλαιών οφειλών δε γίνεται τυχαία έστω και με εκπτώσεις. Έχει προϋπάρξει σκληρή πίεση από την πλευρά των δανειστών, να κλείσουν τα παλιά χρέη σε όλο το δημόσιο και ειδικά στην Υγεία, ώστε να προχωρήσει η αξιολόγηση. Δείτε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αποκλειστικό: Ο ΕΟΠΥΥ «μπλοκάρει» τη δόση! Άρον άρον τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη»

Πάντως όσοι θέλουν να δουν το χρώμα του χρήματος θα πρέπει να δώσουν και τις απαραίτητες εκπτώσεις στον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα με βάση το ΦΕΚ που εκδόθηκε, το ποσοστό έκπτωσης που αφορά τις οφειλές, προ ΦΠΑ, του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας καθορίζεται ως ακολούθως:

α. Διαγνωστικά Κέντρα – Εργαστήρια:

i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.

ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.

β. Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης για δαπάνες Νοσηλείας ποσοστό έκπτωσης 10%.

γ. Συμβεβλημένοι Ιδιώτες Ιατροί:

i) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 5%.

ii) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000 ευρώ ποσοστό έκπτωσης 10%.

δ. Προμηθευτές Υγειονομικού και λοιπού υλικού ποσοστό έκπτωσης 25%, για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά,
καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, υλικά αγγειοπλαστικής κ.ά.).

ε. Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.) ποσοστό έκπτωσης 5%.

στ. Φαρμακευτικές εταιρείες ποσοστό έκπτωσης 8%.

ζ. Φαρμακεία ποσοστό 3,5%.

Β. Για τις λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, αυτές θα εξοφληθούν, για οφειλές μέχρι 15.000 με έκπτωση 20% και για οφειλές πάνω από 15.000 με έκπτωση 45%, επί της συναλλακτικής αξίας (αξία παραστατικού
στοιχείο προ Φ.Π.Α.), του απομένοντος (μετά την αφαίρεση της προκαταβολής) υπολοίπου.

Γ. Οι οφειλές προς ασθενείς ασφαλισμένους και οι οφειλές προς τους ως άνω παρόχους που έχουν εκκαθαριστεί θα εξοφληθούν από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο 100%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται και πάλι άγρια κουρέματα στα λεφτά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ! Τι κόβεται

ΕΟΠΥΥ: Εν κρυπτώ ανανέωση συμβάσεων επ΄αόριστον για όλους τους παρόχους!

Αποκλειστικό: Ο ΕΟΠΥΥ «μπλοκάρει» τη δόση! Άρον άρον τροπολογία για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button