ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πληρώνονται διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τον ΕΟΠΥΥ!

Ειδικότερα ο κλάδος ενημερώθηκε ότι ήδη τα εντάλματα για την πληρωμή της προκαταβολής (90%) για τον Νοέμβριο είναι καθ’ οδόν από τον Πάρεδρο που εγκρίνει τα κονδύλια και έτσι είναι πιθανό έως το τέλος της εβδομάδας (ενδεχομένως και την Παρασκευή 11/03/2016) οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα να δουν ρευστό.

Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα επρόκειτο να πληρωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά κατά τη συνήθη τακτική η διαδικασία …κόλλησε στα γραφειοκρατικά γρανάζια, εξαιτίας αργοπορίας από τον ΕΟΠΥΥ στην αποστολή των σχετικών δικαιολογητικών προς τον πάρεδρο.

Πάντως από τις 7 Μαρτίου έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα νέα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr για τους «νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι αλλάζει»

διαγνωστικά

Οι πληρωμές των διαγνωστικών εξετάσεων

Στο μεταξύ με κουρέματα, υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις πληρώθηκαν για το 2015 οι ιδιώτες πάροχοι στους οποίους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις.
Ειδικότερα ο κλάδος πληρώθηκε αρχικά το 90% για τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015 (Ιανουάριο έως και Απρίλιο).

Μετά ήρθαν οι …μέλισσες και τους επόμενους δύο μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο τους έφαγε το περιβόητο claw back δηλαδή η υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός.

Αμέσως μετά καταβλήθηκαν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τους μήνες: Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Ο Οκτώβριος και ο Δεκέμβριος παρακρατήθηκαν επίσης για claw back ενώ τώρα αναμένεται να αποπληρωθεί το 90% του μηνός Νοεμβρίου.

Κατά τις δεσμεύσεις πάντως της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τους εκπροσώπους του κλάδου, το 2016 θα είναι διαφορετικό.
Οι ιδιώτες πάροχοι θα πληρώνονται το 100% των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ καθώς οι εκπτώσεις (rebate) θα βγαίνουν μηνιαίως ενώ θα γίνεται και ηλεκτρονική καταχώρηση και έλεγχος των εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο.

Βέβαια για το σκοπό και για να αποπληρώνεται το σύνολο των απαιτήσεων των εργαστηριών και των διαγνωστικών κέντρων θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5% των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο κάθε γιατρός και το κάθε κέντρο. Διαβάστε ΕΔΩ για το «Σαφάρι» ελέγχου που ξεκινά σε γιατρούς και εργαστήρια από τον ΕΟΠΥΥ!

διαγνωστικά

Γλιτώνουμε το νέο κούρεμα της τρόικας;

Στο μεταξύ όμως οι διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται υπό το άγρυπνο μάτι της τρόικας η οποία έχει απειλήσει ότι θα απαιτήσει κούρεμα 68% των τιμών των εξετάσεων σε περίπτωση που η συνολική δαπάνη δεν περιορισθεί στα 302 εκατ. ευρώ.
Δείτε ΕΔΩ τις προειδοποιήσεις και τις απειλές του τροϊκανού Τζουζέπε Καρόνε: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας»

Ο τελικός έλεγχος για τις δαπάνες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου που θα κρίνουν και τις αποφάσεις της τρόικας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου οπότε και όλα τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα θα πρέπει να αποστείλουν στον ΕΟΠΥΥ τις οικονομικές απαιτήσεις που έχουν από τον Οργανισμό για εξετάσεις και υπηρεσίες που παρείχαν.

Ο λογαριασμός βέβαια θα φανεί προς τα τέλη Μαρτίου οπότε και οι υπηρεσίες θα έχουν κάνει τους υπολογισμούς.
Με βάση τα οικονομικά όρια που έχουν τεθεί κάθε μήνας δε θα πρέπει να ξεπερνά σε εξετάσεις τα 25 εκατ. ευρώ ώστε στο τέλος του χρόνου η δαπάνη να κλείσει στα 302 εκατ. ευρώ και να καταργηθεί στην πράξη το claw back.

Οι προτάσεις πάντως που φθάνουν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ είναι να γίνεται ο υπολογισμός της δαπάνης ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα. Και αυτό επειδή παρατηρείται πως ορισμένους μήνες του έτους όπως π.χ. ο Αύγουστος οι εξετάσεις που πραγματοποιούν οι ασφαλισμένοι είναι περιορισμένες λόγω των διακοπών. Έτσι όσα χρήματα «περισσεύουν» από τέτοιους μήνες θα μπορούσαν να προστεθούν σε άλλους όπου η κίνηση είναι μεγαλύτερη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button