ΆρθραΔημοφιλήΡεπορτάζ υγείας

Πληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών του 2015!

Το χρώμα του χρήματος αναμένεται να δούνε έως τις 27 Μαΐου οι νοσοκομειακοί γιατροί, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να εκταμιεύσει το απαραίτητο κονδύλι για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.

Πρόκειται για τους τρεις πρώτους μήνες του 2015 τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που είχαν οδηγήσει τους γιατρούς σε επισχέσεις και κινητοποιήσεις καθότι υπήρχε η ανησυχία πως θα …χαθούν κάπου μεταξύ διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και της έλλειψης ρευστότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, από την Τετάρτη 6 Μαΐου έχει δοθεί εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ενταλματοποιήσουν τα χρήματα ώστε να μπορέσουν να δοθούν στους γιατρούς.
Θα χρειαστεί βέβαια η απαραίτητη γραφειοκρατική διαδικασία έως ότου δουν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς. Γι αυτό και θα χρειαστούν κάποιες ημέρες έως τις 27 Μαΐου για να πληρωθούν.

Το συνολικό ποσό για τους τρείς αυτούς μήνες είναι κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που θεωρείται εξαιρετικά μικρό με βάση τα έξοδα των νοσοκομείων, αλλά από ότι φαίνεται ήταν μεγάλο εν μέσω οικονομικής κρίσης και έλλειψης ρευστότητας του κράτους.

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών μιλά για μια πρώτη μεγάλη νίκη του κλάδου και ζητά να υπάρξει γραπτή δέσμευση του υπουργείου Υγείας και για τα υπόλοιπα των εφημεριών του 2013. Ζητά επίσης:

“Επίσημη γραπτή δέσμευση από την Πολιτική Ηγεσία του Υπ.Υγείας πως τα ΟΛΑ τα οφειλόμενα του 1ου τριμήνου θα είναι στους λογαριασμούς των γιατρών εντός του Μαΐου
2) Χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση του Απριλίου και των οφειλομένων του 2013
3) Να δοθεί εντολή για ενταλματοποίηση με υπολογισμό του ποσού στο σύνολο του τριμήνου όπως ζητάνε οι οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές
4) Πρακτικά μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Πάντως η ενημέρωση που εστάλη στις 6 Μαΐου από το υπουργείο Υγείας έχει ως εξής:

Από Υπουργείο προς ΥΠΕ – Νοσοκομεία,
“Καλησπέρα,

σας κοινοποιούμε το αίτημα του Υπουργείου Υγείας προς το Γενικό Λογιστήριο και την κατανομή ποσών για την πληρωμή των εφημεριών Α’ τριμήνου 2015, για να ενημερώσετε τα νοσοκομεία εποπτείας σας προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή των εφημεριών Α’ τριμήνου 2015 με ξεχωριστά κατά μήνα εντάλματα εντός του ορίου του αναφερόμενου ανά μήνα ποσού”.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα το απόγευμα της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός: ” Η καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για το 2015 έχει δρομολογηθεί. Ήδη έχει δοθεί οδηγία προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση ενταλμάτων όσον αφορά τις εφημερίες του πρώτου τριμήνου του 2015. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεσμεύεται ότι στις 27 Μαΐου θα αρχίσει η καταβολή των οφειλόμενων χρηματικών ποσών στους δικαιούχους”.

ΡΕΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ-ΕΚΑΒ

Στο μεταξύ όπως έγραψε το HealthReport.gr (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό θέμα), με διαδικασίες εξπρές θα πληρωθούν και οι νοσηλευτές. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός: ” Με βάση τη Νομοθετική Ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν Νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με αντικείμενο τη διαδικασία αποπληρωμής των υπερωριών/νυχτερινών/ εξαιρέσιμων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ για το 2015. Άμεσα θα προχωρήσει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών και η αποπληρωμή των δικαιούχων το συντομότερο δυνατόν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε οικονομική ασφυξία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία! Τεράστια προβλήματα, από την έλλειψη ρευστού

Έρχονται πληρωμές «εξπρές» για νοσηλευτές-προσωπικό! Ποιοι θα πληρωθούν

Γ.Μπασκόζος: «Αν δε βρεθούν χρήματα, τα νοσοκομεία αντέχουν μόνο ως τον Σεπτέμβριο»! Τι είπε για εφημερίες, γιατρούς ΕΟΠΥΥ

Νοσοκομεία: Δραματική έκκληση διοικητών «φέρτε τώρα χρήματα»! Χωρίς υλικά και τα χειρουργεία

Εφημερίες: Και «κουρεμένες» και μισές! Τι πληρώθηκαν οι γιατροί

Σχετικά Άρθρα

Back to top button