ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Πνίγονται» τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και υλικά! Υπό κατάρρευση το Γ.Ν. Κιλκίς

Μάλιστα πολλά εξ αυτών καλούνται πλέον να σηκώσουν κι άλλο βάρος λόγω της μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας λόγω των τραγικών συνθηκών διαβίωσης.
Ενδεικτική η περίπτωση του Νοσοκομείου Κιλκίς όπου πλέον μεταφέρονται πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από την Ειδομένη.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (Ε.Ν.Ι.Κ.) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο είναι σε τραγική υποβάθμιση.

Τα προβλήματα βέβαια δεν είναι σημερινά. «Εδώ και 6 χρόνια ζούμε την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παρεχόμενων από το νοσοκομείο μας υπηρεσιών, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την απαξίωση του λειτουργήματός μας, την αμφισβήτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό και κτηριακό εξοπλισμό, μα κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό» λένε οι γιατροί του νοσοκομείου.

Ενδεικτικά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς αναφέρει ότι το 2011 ο προϋπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς ήταν 9985433,65 ευρώ, με σταδιακές μειώσεις έφτασε στα 4956877 το 2015.
Ενώ λοιπόν ο προϋπολογισμός συνεχώς περικόπτεται, η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας συνεχώς αυξάνεται. Έτσι η πληρότητα ήταν στο 39,92% το 2011, με σταδιακές αυξήσεις έφτασε στο 62,02% στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Με …δανεικά υλικά

Λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης το νοσοκομείο Κιλκίς μένει χωρίς υλικά με αποτέλεσμα να αναγκάζεται ακόμη και να …δανείζεται.

Οι γιατροί περιγράφουν:

-επειδή δεν καλύπτονταν οι ανάγκες σε φάρμακα για τους ασθενείς μας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου το φαρμακείο μας έχει χρησιμοποιήσει 5153 κουτιά φαρμάκων την τριετία 2012- 2014 από το κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο Κιλκίς,

– για προμήθεια ενδοφακών χρησιμοποιήθηκαν 69000 ευρώ το 2012, σταδιακά μειωμένες έφτασαν στις 53000 ευρώ το 2014, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος αναμονής για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη να είναι 8 μήνες και ο μέσος όρος αναμονής για οφθαλμολογική εξέταση να φτάνει τους 3 μήνες,

– ελλείψεις σε ρύγχοι αναρρόφησης και λάμπες ψυχρού φωτισμού είναι συχνότερες στην Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική,

– υπάρχει η ανάγκη της αντικατάστασης των κεφαλών των διακοιλιακών υπερήχων της Μαιευτικής Κλινικής,

– Βιώνουμε την περιοδική σοβαρή έλλειψη αντιδραστηρίων και αναλωσίμων στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία που προκαλεί δυσλειτουργία στην ορθή αντιμετώπιση των προσερχόμενων ασθενών τόσο των προγραμματισμένων, όπως και των επειγόντων,

-επίσης παρατηρούνται ελλείψεις σε συστήματα επισκληριδίου αναισθησίας, έλλειψη αντλιών συνεχούς επισκληριδίου αναλγησίας και κεντρικών φλεβικών καθετήρων στο Αναισθησιολογικό Τμήμα,

– στο Χειρουργείο υπάρχει περιοδικά έλλειψη απολυμαντικών, ραμμάτων και συρραπτικών (κυρίως λόγω των μακροχρόνιων γραφειοκρατικών διαδικασιών),

– ελλείψεις σε φύσιγγες διαλυμάτων τοπικού αναισθητικού για τοπική και στελεχιαία αναισθησία στη Γναθοχειρουργική Κλινική με αποτέλεσμα την αδυναμία εκτέλεσης και την αναβολή των χειρουργικών επεμβάσεων.

-στο Τμήμα της Αποστείρωσης μειώθηκαν οι ημέρες πλυσίματος σε 3 φορές εβδομαδιαίως λόγω μη επάρκειας των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, αλλά και τα χειρουργικά εργαλεία πλένονται στο χέρι αφού είμαστε εν αναμονή 2 πλυντηρίων εδώ και μία τριετία, αυτά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της σταδιακά μειούμενης χρηματοδότησης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button