Ειδήσεις Υγείας

Πνευμονία: Ποια η σχέση της με την κακή στοματική υγεία;

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων το 2016 αποκάλυψε ότι, η καθημερινή περιποίηση των δοντιών και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μειώνουν τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και έτσι απομακρύνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πνευμονίας.

Μεταξύ των μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία, είναι ο στρεπτόκοκκος, ο αιμόφιλος και ο σταφυλόκοκκος και σύμφωνα με τους ερευνητές όσοι ακολουθούν μια ρουτίνα στοματικής υγιεινής, που περιλαμβάνει και περιοδικές επισκέψεις στο οδοντίατρο, μειώνουν τους αριθμούς αυτών των μικροβίων που μπορεί να καταλήξουν στους πνεύμονες.

«Είναι ουτοπικό να πούμε ότι μπορούμε να απαλλαγούμε εντελώς από τα βακτήρια που υπάρχουν στη στοματική μας κοιλότητα, αλλά σίγουρα η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να περιορίσει τον πληθυσμό τους. Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι τα υγιή δόντια και ούλα δεν είναι θέμα καλαισθησίας, αλλά ουσιαστικό ζήτημα υγείας», σχολιάζει η Φωτεινή Καλιακάτσου, BDS, Msc Οδοντίατρος-Στοματολόγος.

«Η ελλιπής στοματική υγιεινή επιτρέπει στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας να αναπτύσσονται ανενόχλητα, παράγοντας οξέα που αποδομούν την αδαμαντίνη των δοντιών και προκαλώντας τερηδόνα. Παράλληλα, τα μικρόβια ερεθίζουν και μολύνουν τα ούλα δημιουργώντας ουλίτιδα, που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Επίσης, άλλα προβλήματα στοματικής υγείας, όπως κακοσμία, προκαλούνται από την ελλιπή εφαρμογή των κανόνων της στοματικής υγιεινής», εξηγεί η κυρία Καλιακάτσου.

Πρόληψη

Επειδή λοιπόν η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, όπως υποστήριζε και ο Ιπποκράτης, ο σωστός καθαρισμός της οδοντοστοιχίας μπορεί να μας γλιτώσει από επώδυνες πολλές φορές θεραπείες.

Σύμφωνα με την Οδοντίατρο-Στοματολόγο Φωτεινή Καλιακάτσου λοιπόν, θα πρέπει να:

• Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, για τουλάχιστον τρία λεπτά, διότι έτσι αποτρέπεται η περιοδοντική νόσος που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών.
• Προτιμάμε μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα, την οποία πρέπει να αλλάζουμε κάθε τρεις μήνες.
• Χρησιμοποιούμε φθοριούχες οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα, επειδή βοηθούν στην πρόληψης της τερηδόνας και της ουλίτιδας.
• Ολοκληρώνουμε το βούρτσισμα των δοντιών με χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
• Χρησιμοποιούμε μεσοδόντια βουρτσάκια αν έχουμε θήκες, γέφυρες, εμφυτεύματα ή σιδεράκια.
• Αποφεύγουμε τροφές που βλάπτουν τα δόντια, όπως γλυκά που περιέχουν ζάχαρη, γιατί βοηθάει στην ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, αποφεύγουμε και το κάπνισμα, αφού η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες των ούλων, καθώς και άλλα προβλήματα, όπως καρκίνο.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button