Ειδήσεις Υγείας

Πνευμονικό οίδημα: Ποια συμπτώματα είναι «καμπανάκι»

Το πνευμονικό οίδημα προκαλείται είτε από καρδιακά προβλήματα είτε από άλλα αίτια. Εκδηλώνεται όταν οι κυψελίδες των πνευμόνων γεμίσουν με υγρό που έχει διαρρεύσει από τα αιμοφόρα αγγεία Το αποτέλεσμα είναι δυσκολία στην αναπνοή και κακή οξυγόνωση του αίματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic στις περισσότερες περιπτώσεις, το πνευμονικό οίδημα οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα.

Επίσης άλλες αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του είναι:

η πνευμονία,
η έκθεση σε ορισμένες τοξίνες και φάρμακα,
τυχόν τραύμα στο θωρακικό τοίχωμα,
έντονη σωματική άσκηση
διαβίωση σε μεγάλα υψόμετρα.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της mayo clinic η συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα που αναπτύσσεται ξαφνικά (οξύ πνευμονικό οίδημα) είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη. Και αυτό γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

Ακραία δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει και βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ασθενής, όταν κάθεται στο κρεβάτι ή όταν το κεφάλι είναι πιο ψηλά, αναπνέει καλύτερα.

Αίσθημα πνιγμού

Συριγμός ή λαχάνιασμα

Άγχος, ανησυχία

Πόνος στο στήθος (εάν το πνευμονικό οίδημα προκαλείται από καρδιακές παθήσεις)

Καρδιακή αρρυθμία, ταχυπαλμία

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με απλή ακτινογραφία θώρακα και η μέτρηση του ΒNP (Plasma B-type natriuretic peptide), ενός πρωτεϊνικού δείκτη που αυξάνεται στο αίμα λόγω της διάτασης των διαμερισμάτων της καρδιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρδιά: Τι να κάνετε για να μη σας προδώσει;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button