Ειδήσεις ΥγείαςΕμβόλιαΠαιδιά και εμβόλια

Πνευμονιόκοκκος: Ποιες ασθένειες προκαλεί

Ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) είναι Gram(+) βακτήριο που αποικίζει στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και αποτελεί συχνό στοιχείο της φυσιολογικής χλωρίδας του ρινοφάρυγγα των παιδιών (μέχρι 65% σε παιδιά βρεφονηπιακών σταθμών) και σε μικρότερο βαθμό των ενηλίκων (15%)

Η μετάδοση γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και με αυτοενοφθάλμιση από το αναπνευστικό  αναφέρουν οι ειδικοί από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις (ΔΠΝ), όπως σηψαιμία, μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία, πνευμονία με βακτηριαιμία ή/και εμπύημα, όσο και μη διεισδυτικές λοιμώξεις ,όπως οξεία μέση ωτίτιδα, πνευμονία, παραρρινοκολπίτιδα κ.α.

Οι μη διεισδυτικές λοιμώξεις είναι βέβαια πιο ήπιες αλλά είναι πολύ πιο διαδεδομένες και αποτελούν αιτία εκτεταμένης χρήσης αντιβιοτικών στην κοινότητα. Επιδημιολογικά στοιχεία από ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ότι η επίπτωση της νόσου είναι μεγαλύτερη στα παιδιά κάτω των 5 ετών και κυρίως στα βρέφη και νήπια ως 2 ετών και κατά δεύτερο λόγο στους ενήλικες άνω των 55-65 ετών.

Στα παιδιά ως 2 ετών η βακτηριαιμία χωρίς σαφή εστία λοίμωξης αποτελεί τη συχνότερη εκδήλωση διεισδυτικής νόσου (70%), ενώ η βακτηριαιμική πνευμονία αναλογεί σε ένα ποσοστό 12-16% .

Στους ενήλικες πιο συχνή κλινική εκδήλωση πνευμονιοκοκκικής λοίμωξης είναι η πνευμονία καλύπτοντας το 36% των περιστατικών πνευμονίας της κοινότητας (CAP) και το 50% των νοσοκομειακών πνευμονιών. Η οξεία μέση ωτίτιδα (ΟΜΩ) αποτελεί ιδιαίτερα συχνή λοίμωξη της παιδικής ηλικίας.

Υπολογίζεται ότι μέσα στους πρώτους 12 μήνες ζωής, 60% των βρεφών θα έχουν περάσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο οξείας μέσης ωτίτιδας [1].

Ο πνευμονιόκοκκος ευθύνεται για την πλειονότητα των περιπτώσεων μικροβιακής ΟΜΩ στα παιδιά και κυρίως για το πρώτο επεισόδιο σε ηλικία κάτω του έτους, αλλά και στους ενήλικες. Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί επίσης το κύριο αίτιο βακτηριακής μηνιγγίτιδας τόσο για τα παιδιά <5 ετών όσο και για τους ενήλικες, στους οποίους υπολείπεται μόνο σε περιπτώσεις επιδημικής έξαρσης του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Η σημασία του είναι βαρύνουσα σε άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων, όπως άτομα με ανοσοανεπάρκεια, ασπληνία ή μειονεκτική σπληνική λειτουργία, νεφρωσικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια πνευμονοπάθεια, κοχλιακά εμφυτεύματα κλπ.

Συνολικά κάθε χρόνο 1,6 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο, από τους οποίους περίπου 700.000-1.000.000 είναι παιδιά κάτω των 5 ετών

Ασπίδα προστασίας ο εμβολιασμός

Τα πνευμονιοκοκκικά εμβόλια αποτελούν την πιο σημαντική παρέμβαση για την πρόληψη των λοιμώξεων που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο, καθώς συμβάλλουν στη:

Μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας εξαιτίας αυτών των νοσημάτων – Περιορισμό της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας.

Μείωση της επίπτωσης της νόσου στην κοινότητα μέσω της συλλογικής ανοσίας (ανοσία αγέλης).

Ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η αντιμετώπιση των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων με τη χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, συμβάλλει στο πρόβλημα της αύξησης της αντοχής του πνευμονιοκόκκου, και κατά συνέπεια τα αντιβιοτικά καθίστανται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιοκόκκου (PCV) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από το 2006 και συνιστάται για όλα τα υγιή παιδιά 2-59 μηνών. Για παιδιά 2-6 μηνών συνιστώνται 3 αρχικές δόσεις συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου με μεσοδιάστημα ενός μηνός και μία αναμνηστική δόση 12-15 μηνών.

Η GSK διαθέτει ένα 10δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο. Συνολικά, οι 10 ορότυποι που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο ευθύνονται για έως και 90% των περιστατικών διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε μικρά παιδιά, καθώς και για σημαντική επιβάρυνση από τη νόσο, παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλια: Οι ελλείψεις και οι ανησυχίες στη χώρα μας! Όλη η αλήθεια

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close