ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Κλειστά παραμένουν τα κρεβάτια εντατικής που προανήγγειλε ο υπ. Υγείας! Η ακτινογραφία των ελλείψεων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που παραμένουν κλειστές παρά τις εξαγγελίες του υπ. Υγείας. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι κάθε ημέρα να αυξάνεται η λίστα των ασθενών που περιμένουν μια θέση σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να ανοίξει τις 15 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία. Τα Σωματεία Εργαζομένων καταγγέλλουν την αποδυνάμωση των Νοσοκομείων τους (Άγιος Σάββας, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ) και ζητάνε από την ΠΟΕΔΗΝ να παρέμβει να ανακληθούν οι μετακινήσεις. Το νοσηλευτικό προσωπικό που μετακινήθηκε από τα Νοσοκομεία για να ανοίξουν οι ΜΕΘ στη μεγάλη πλειοψηφία ήταν ανεκπαίδευτο και είναι αδύνατον με αυτό τον τρόπο να ανοίξουν νέες κλίνες. Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι τρίμηνης διάρκειας. Μετά το τρίμηνο τι θα γίνει; Δεν προλαβαίνουν καν να εκπαιδευθούν. Τελικά έγινε όλη αυτή η διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων

Συγκεκριμένα στον Ερυθρό Σταυρό λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ. Το αίτημα της Διευθύντριας της Μονάδας ήταν να στελεχωθούν με νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να μην αναγκαστούν να κλείσουν κρεβάτια ΜΕΘ από τα λειτουργούντα. Με τις τρεις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού εξασφαλίστηκε η λειτουργία τους. Δεν άνοιξε, ούτε πρόκειται να ανοίξει καινούργια. Ως εκ τούτω δεν πρόκειται να λειτουργήσουν 2 νέες κλίνες ΜΕΘ.

Στο ΓΟΝΚ λειτουργούσαν 8 κλίνες ΜΕΘ. Άνοιξε μόνο μία κλίνη ΜΕΘ με τις μετακινήσεις προσωπικού και όχι 2 που εξαγγέλθηκαν.

Στο ΛΑΪΚΟ με νοσηλευτικό προσωπικό εκ των έσω του Νοσοκομείου εξαγγέλθηκε η λειτουργία 4 κλινών ΜΕΘ που είναι κλειστές. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και το Σωματείο ενημέρωσε ότι την άλλη εβδομάδα με μεγάλη δυσκολία θα ανοίξει 1 κλίνη ΜΕΘ.

Στο ΚΑΤ εξαγγέλθηκε η λειτουργία της ΜΑΦ 7 κλινών. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει με τις μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν. Το περισσότερο προσωπικό προέρχεται από Κέντρα Υγείας και είναι ανεκπαίδευτο. Τελικά λειτούργησε μία κλίνη ΜΑΦ από τις 7 που είχαν εξαγγελθεί.

Ως εκ τούτου υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι με τις ενέργειες του Υπουργού Υγείας άνοιξαν έως τώρα 1 κλίνη ΜΕΘ στο ΓΟΝΚ και 1 κλίνη ΜΑΦ στο ΚΑΤ. Πρόκειται να ανοίξει μία κλίνη εκ των έσω στο ΛΑΙΚΟ. Θα κλείσουν όμως κλίνες ΜΕΘ στον ΑΓΙΟ ΣΑΒΒΑ και έκλεισε μία κλίνη ΜΕΘ στο ΘΡΙΑΣΙΟ λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν επιλύονται έτσι τα προβλήματα των λιστών αναμονής για ΜΕΘ.

Πάντως οι εργαζόμενοι δηλώνουν κατηγορηματικά πως εάν δεν ανακληθούν οι μετακινήσεις του προσωπικού θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πόσα κρεβάτια εντατικής λείπουν από το ΕΣΥ! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Προς αλλαγή το σύστημα εφημεριών στα Νοσοκομεία! Όλες οι πληροφορίες

Ψάχνοντας στο ΕΣΥ για …νοσηλευτή!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button