ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

ΠΟΕΔΗΝ: Στην «εντατική» η υγεία και το 2020! Όλες οι ελλείψεις

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια νοσοκομεία καθώς και την νέα χρονιά θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό και πόρους!

Τα νέα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις του υπουργού στα δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά καθώς οι ελλείψεις προσωπικού, κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού, αποτελούν τον κανόνα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές των εργαζομένων αλλά και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκε πρόσφατα ο υπ. Υγείας  οι κενές οργανικές θέσεις σε προσωπικό είναι 40%. Λειτουργούν 6 από τα 9 χειρουργικά τραπέζια λόγω έλλειψης προσωπικού και η λίστα αναμονής για χειρουργείο υπερβαίνει τους 8 μήνες. Στις ημέρες της εφημερίας το επισκέπτονται πάνω από 1.500 ασθενείς και η αναμονή για να εξυπηρετηθούν υπερβαίνει τις 8ώρες.

Στις 4 Ιανουαρίου επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που οι ασθενείς σε ημέρες εφημερίας ταλαιπωρούνται αρκετές ώρες, αναπτύσσει πολλά ράντζα και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40%.

Στις 5 Ιανουαρίου αργά τη νύκτα επισκέφτηκε το Νοσοκομείο «Σωτηρία». Συνομίλησε με το προσωπικό στα ΤΕΠ. Ουδεμία παρέμβαση έκανε για να προηγηθεί στην εφημερία ασθενής. Στα ΤΕΠ γίνεται διαλογή ασθενών (σε όποια υπάρχει προσωπικό) και προηγούνται οι ασθενείς με τα σοβαρότερα προβλήματα. Η ταλαιπωρία όλων είναι μεγάλη.

Έκλεισε η 10η πνευμονολογική κλινική λόγω έλλειψης προσωπικού. Το καρδιολογικό τμήμα λειτουργεί με επισφάλεια. Οι γιατροί εγγράφως ανέδειξαν την εργασιακή εξουθένωση και τον κίνδυνο ιατρικών λαθών. Τακτικά αναπτύσσει μετά από χρόνια ράντζα.

 Αντί να ανοίγουν ΜΕΘ κλείνουν κλίνες, αφού το προσωπικό λιγοστεύει.

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι ακόμη δεν δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των 2.300 θέσεων που συνεχώς εξαγγέλλονται. 25.000 λιγόστεψε το προσωπικό των Νοσοκομείων τα χρόνια των Μνημονίων. Μόνο για τα έτη 2018,2019 είχαμε 4.000 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις.

Νέες αποχωρήσεις προσωπικού

Ακόμη και εάν προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις, νέους υπαλλήλους στα Νοσοκομεία θα δούμε προς το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε όμως θα έχουν αποχωρήσει άλλοι 1.200 – 1.500 υπάλληλοι. Τόσες είναι κατά μέσω όρο οι ετήσιες αποχωρήσεις. 45.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων.

Ένας ή δύο νοσηλευτές αντιστοιχούν στη βάρδια σε κλινικές 40 ασθενών. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες στο προσωπικό. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Τα νοσοκομεία στα νησιά στενάζουν. Διακόπηκαν χειρουργεία. Δεν γίνονται τοκετοί. Μόνο αεροδιακομιδές.

Διοικητές Νοσοκομείων με καθυστέρηση

Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στο ΕΣΥ τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Απαράδεκτη είναι η κτηριακή τους κατάσταση. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία ή γενική αίματος. Μεγάλες οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα. Πολλές ακάλυπτες βάρδιας, ειδικά τώρα το χειμώνα που η επικινδυνότητα είναι αυξανόμενη. Οι πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ μαρτυρούν την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Που είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, που το μόνο που βλέπουμε να υπάρχει είναι ταμπέλες έξω από υπάρχουσες υγειονομικές μονάδες (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, αγροτικά ιατρεία); Που είναι οι οικογενειακοί γιατροί; Όποιον ιδιώτη γιατρό επισκέπτεται ο ασθενής πληρώνει από την τσέπη του. Ακόμη και τα εμβόλια γρίπης συνταγογραφούνται προς 5 ευρώ που για πολλούς είναι αποτρεπτικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς αλλαγή το σύστημα εφημεριών στα Νοσοκομεία! Όλες οι πληροφορίες

Κέντρα Υγείας χωρίς καθαρίστριες υλικά και security! Όλες οι ελλείψεις

Ψάχνοντας στο ΕΣΥ για …νοσηλευτή!

Στο κόκκινο τα χειρουργεία 26 Δημόσιων νοσοκομείων! Η «ακτινογραφία» των ελλείψεων

Έρχεται η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας! Τι ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button