Ειδήσεις Υγείας

Ποιες ασθένειες είναι δύσκολο να διαγνωστούν

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη  είναι μια κληρονομική πάθηση η οποία προκαλεί δυσανεξία στη γλουτένη, στην πρωτεΐνη δηλαδή που υπάρχει στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη βρώμη και στη σίκαλη.

Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα, το οποίο ωστόσο δεν έχει ούτε φυλετικές ούτε ηλικιακές διακρίσεις.
Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός ανορεξία, αναιμία κτλ. Στους ενήλικες εκδηλώνεται ως συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των θρεπτικών συστατικών.

Καρδιακές παθήσεις
Αν και η τεχνολογία κάνει «θαύματα» η αλήθεια είναι ότι τα καρδιακά επεισόδια είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.
Ενδεικτικό είναι ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν από καρδιακά επεισόδια περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες, ωστόσο είναι κατά έξι φορές πιο πιθανό μία γυναίκα με καρδιακή πάθηση να διαγνωστεί λανθασμένα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι καπνιστές, άτομα με υψηλή χοληστερίνη, παχύσαρκα άτομα, διαβητικοί και γυναίκες με ιστορικό καρδιακών νοσημάτων.

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ)

Πρόκειται για μία αυτοάνοση χρόνια πάθηση με άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα.

Η νόσος επιτίθεται στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος προκαλώντας φλεγμονή και ιστολογική βλάβη, και η πορεία του είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος αλλά σε συχνότερη μορφή προκαλεί βλάβες στην καρδιά, το δέρμα, τους πνεύμονες, τις φλέβες, το συκώτι, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα.

Ηπατίτιδα C
Η ηπατίτιδα C είναι μόλυνση του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C  ο οποίος βρίσκεται στο αίμα του ασθενή, στο σπέρμα και σε άλλα υγρά ή ιστούς του σώματος τους.

Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όσοι κάνουν συχνά μεταγγίσεις αίματος καθώς και άτομα με πολλούς ερωτικούς συντρόφους.

Σκλήρυνση κατά πλάκας
Πρόκειται για μία εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), που οφείλεται στην καταστροφή της μυελίνης.

Δυστυχώς η αιτιολογία εμφάνισης παραμένει άγνωστη αλλά τα επιστημονικά ευρήματα πιθανολογούν  ότι ευθύνεται ένας ή περισσότεροι ιοί.

Ομάδες υψηλού κινδύνου: άτομα που οι γονείς τους έπασχαν από Σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν 20 με 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια. Χαρακτηριστικό στοιχείo επίσης είναι ότι σύμφωνα με τελευταίες έρευνες η ασθένεια αυτή είναι πιο κοινή σε χώρες, που έχουν κρύο κλίμα και ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button