ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Ποιες νέες προληπτικές εξετάσεις θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ;

Πλέον οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού δεν θα πληρώνουν από τη τσέπη τους μια σειρά εξετάσεων μεταξύ των οποίων η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου, για το έλεγχο των κονδυλωμάτων HPV και άλλες. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Δείτε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις προβλέπονται με το νέο πλαφόν ανά πάθηση και ειδικότητα γιατρού!

Όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας είναι η πρώτη φορά που κοστολογούνται 86 ιατρικές πράξεις, η δαπάνη των οποίων έως τώρα επιβάρυνε τους ασθενείς, ενώ στο εξής θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι σημαντικότερες είναι οι:

Ψηφιακή Μαστογραφία
Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και Β’ Επιπέδου
Προγεννητικός Γονιδιακός Έλεγχος για Κυστική Ίνωση
HPV
Αξονική Στεφανιογραφία
Κολπικό Υπερηχογράφημα
PCR για Γρίπη Α/Η1Ν1

Ταυτόχρονα η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγειας με το επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων προχώρησε και στην ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η ανακοστολόγηση της «Διαγνωστικής Αρθροσκόπησης», η οποία είχε κοστολογηθεί αρχικά από το ΚΕΣΥ, το 2014, ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο (ΚΕΝ), στα 1.500 €. Με την ανακοστολόγηση η αποζημίωση που καλείται να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 150 € για την ιατρική αμοιβή και 150 € για τα αναλώσιμα.

Μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, η οποία ανακοστολογήθηκε από τα 800 € στα 400 € είναι η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET-CT).

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία αναφέρει πως παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, η κυβέρνηση με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων, προχωρά στη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία διασφαλίζουν την ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας αλλά και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΠΥΥ: Νέοι περιορισμοί στις διαγνωστικές εξετάσεις! Δείτε τι κόβεται

Σχετικά Άρθρα

Back to top button