Ειδήσεις Υγείας

Ποιες προληπτικές εξετάσεις να κάνει το παιδί μου

Χάρη στον προληπτικό έλεγχο είναι δυνατόν να προληφθούν, πολλές παθήσεις όπως  η αναιμία, η υπερχοληστερολαιμία, οι διαταραχές της όρασης και της ακοής, καθώς και οι καρδιακές διαταραχές. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατριοκή Εταιρεία
οι προληπτικές εξετάσεις είναι σκόπιμο να γίνονται μία φορά σε ηλικία μεταξύ 9 και 24 μηνών, μία δεύτερη στα 6-8 χρόνια και αργότερα μεταξύ 12-16 ετών, εφόσον τα αποτελέσματα  είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει διαφορετική οδηγία από το γιατρό.

Οι πιο απαραίτητες εξετάσεις είναι:
Εξέταση αίματος

Ελέγχεται η αιμοσφαιρίνη, ο αιματοκρίτης, ο σίδηρος και η φεριτίνη, η ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια για πιθανή υπερχοληστερολαιμία ή υπερτριγλυκεριδαιμία, H εξέταση πρέπει να γίνεται μεταξύ 2 και 5 ετών, μεταξύ 6 και 8 ετών και ξανά μεταξύ 12 και 14 ετών.

Έλεγχος ακοής

Ο έλεγχος αυτός γίνεται σε  όλα τα νεογνά και σεπαιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ο επαναληπτικός έλεγχος ακοής συνιστάται μεταξύ 4 και 6 ετών.

Οφθαλμολογικός έλεγχος

H πρώτη οφθαλμολογική εξέταση σε υγιή παιδιά γίνεται συνήθως στα 2 τους χρόνια και επαναλαμβάνεται μεταξύ 4 και 6, καθώς και μεταξύ 8 και 10 ετών. Eίναι ιδιαίτερη η σημασία της στην προσχολική ηλικία, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν μυωπία ή ο αστιγματισμός.
Καρδιολογικός έλεγχος

Γίνεται με ηλεκτροκαρδιογράφημα και τρίπλεξ . Εξετάσεις απαραίτητες στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση, ο στίβος κ.ά.

Οδοντιατρικός έλεγχος
Kαλό είναι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο με την ανατολή των πρώτων μόνιμων δοντιών, γύρω στα 6 χρόνια. Μετά καλό είναι να ακολουθήσετε τις συστάσεις του οδοντίατρου.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button