Ειδήσεις Υγείας

Ποιοι κίνδυνοι απειλούν το κατοικίδιό σας τα Χριστούγεννα;

Ο Δεκέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας των εορτών και των οικογενειακών συγκεντρώσεων, στις οποίες συμμετέχουν μικροί, μεγάλοι και, φυσικά, τα κατοικίδιά μας. Ωστόσο το γιορτινό φαγητό και οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνοι για τους τετράποδους φίλους μας.

Όπως εξηγεί η κτηνίατρος Μαρία I. Σοφιανού, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορεί να πέσουν πάνω στα κατοικίδια και να τα τραυματίσουν, εάν εκείνα προσπαθήσουν να ανέβουν πάνω τους ή να παίξουν με τα στολίδια, τα λαμπάκια και τις γιρλάντες τους. Επίσης τα ζώα μπορεί να μπερδευτούν στα καλώδια και τις γιρλάντες ή να φάνε κομματάκια από τις γιρλάντες καθώς τις μαδάνε. Το υλικό από τις γιρλάντες όμως μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της πεπτικής οδού, σοβαρό έμετο, αφυδάτωση και ίσως σε χειρουργική επέμβαση.

Ειδικά οι σκύλοι κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, αν αρχίσουν να δαγκώνουν τα καλώδια από τα φωτάκια που αναβοσβήνουν.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει και το νερό στο δοχείο, όπου πολλοί βάζουν τα φρέσκα χριστουγεννιάτικα δέντρα για να διατηρηθούν για περισσότερο καιρό. Αν προσθέσετε στο νερό φυτοφάρμακα, ζάχαρη ή άλλες ουσίες, μπορεί να είναι τοξικό για το ζώο αν το πιει. Το νερό αυτό είναι επίσης στάσιμο, επομένως δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν στο κατοικίδιο γαστρεντερικές διαταραχές.


Πρόσθετες απειλές για τα κατοικίδια ζώα είναι τα αναμμένα κεριά, το ποτ πουρί και τα γιορτινά λουλούδια και φυτά. Τα αναμμένα κεριά αν τα να πλησιάσουν πολύ μπορεί να υποστούν έγκαυμα. Τα υγρά ποτ πουρί περιέχουν αιθέρια έλαια και κατιονικά καθαριστικά που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά έλκη στο στόμα, τα μάτια και το δέρμα των κατοικίδιων ζώων, αν τα γλείψουν ή αν πέσουν πάνω τους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Τοποθετήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε μία γωνία του σπιτιού και να το στερεώσετε καλά στο ταβάνι (με γάντζο και πετονιά) ή στο πλαίσιο του παραθύρου (με πετονιά). Βεβαιωθείτε επίσης ότι το δέντρο βρίσκεται σε ένα δωμάτιο που κλείνει με πόρτα, ώστε να μην το αφήνετε εκτεθειμένο στο κατοικίδιο όταν λείπετε από το σπίτι.

Μην χρησιμοποιείτε γυάλινα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Αν σπάσουν μπορεί να τραυματίσουν το ζώο, ενώ αν φάει άθελά του κανένα κομμάτι γυαλί, μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες στο πεπτικό σύστημα (έως και διάτρησή του).

Να προτιμάτε τα άθραυστα στολίδια, από ειδικό πλαστικό.

Μην βάζετε εδώδιμα στολίδια (π.χ. φιγούρες από ζύμη) στο δέντρο γιατί είναι πολύ πιθανό να πηδήξει το κατοικίδιο πάνω τους, προσπαθώντας να τα φάει.


Φροντίστε επίσης να μαζεύετε καθημερινά τις «βελόνες» που θα πέφτουν από το φρέσκο δέντρο γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν στα κατοικίδια σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές σε περίπτωση κατάποσης, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες.

Φροντίστε ακόμα να τοποθετείτε τα κεριά σε σταθερές επιφάνειες καθώς θα μπορούσε το κατοικίδιο σας να τα ρίξει κατά λάθος κάτω (π.χ. με την ουρά του) και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Προσοχή με τα γιορτινά φαγητά

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε και με τα γιορτινά φαγητά. Ο γενικός κανόνας είναι να κρατάτε μακριά από τα κατοικίδια τα φαγητά για τους ανθρώπους. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ορισμένα όπως η σοκολάτα (μπορεί να προκαλέσει στα κατοικίδια νευρολογικές διαταραχές, σπασμούς, ταχυκαρδία, αρρυθμίες), τα σταφύλια και οι σταφίδες (μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια), τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλούν αναιμία), καθώς και ορισμένες ποικιλίες μανιταριών.

Ωστόσο για μέγιστη ασφάλεια, προτιμότερο είναι να μην τα τρώνε καθόλου.

Μην δίνετε επίσης στα κατοικίδια λιπαρά φαγητά (π.χ. αρνί, χοιρινό, πέτσες από διάφορα κρεατικά), διότι μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Άλλα τρόφιμα που δεν πρέπει να δώσετε στα κατοικίδιά σας είναι ξηροί καρποί (ειδικά καρύδια και μακαντέμια), πικάντικα φαγητά, καθώς και τα κόκαλα από τα κρέατα.

Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό (αλλά και τα ποτά σας) χωρίς επίβλεψη σε τραπέζια, πάγκους κουζίνας και γενικώς σε σημεία όπου μπορούν να φτάσουν τα ζώα. Και μην κρατάτε στο σπίτι σκουπίδια με υπολείμματα φαγητών, γιατί το κατοικίδιο μπορεί να μπει στον πειρασμό να τα δοκιμάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε θέλει εγχείρηση ο προστάτης;

 

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close