Ειδήσεις Υγείας

Ποιοι μύθοι υγείας του καλοκαιριού δεν ισχύουν;

«Το κρύο ντους μας δροσίζει πιο γρήγορα»

Μπορεί  να  επικρατεί η άποψη ότι το κρύο ντους το καλοκαίρι δροσίζει  αλλά οι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic όταν το σώμα ζεσταίνεται το κρύο νερό δε ρίχνει τη θερμοκρασία αφού τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και σταματούν να «λαμβάνουν» δροσιά. Καλό είναι αναφέρουν να κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό.

Με συννεφιά δεν παθαίνεις έγκαυμα

Ένας ακόμη δημοφιλής  μύθος είναι ότι όταν έχει συννεφιά δεν από ηλιακά υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος. Αυτό δεν ισχύει και το αντηλιακό επιβάλλεται είτε στη συννεφιά είτε σε ηλιόλουστη ημέρα.

«Καίμε περισσότερες θερμίδες»

Επικρατεί ο αστικός μύθος ότι το καλοκαίρι καίμε περισσότερες θερμίδες και επομένως μπορεί να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν επικρατούν ακραίες συνθήκες  πολύ κρύο ή  ζέστη, ο μεταβολισμός είναι δυνατόν να αυξηθεί μόνο και μόνο για να κρατήσει σε κανονική θερμοκρασία τον οργανισμό.

«Τα κλιματιστικά προκαλούν κρυολόγημα»

Οι ειδικοί  είναι κατηγορηματικοί: τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και όχι από τα κλιματιστικά. Ωστόσο κάποιοι  ασθενείς κινδυνεύουν από αλλεργία αν δεν φροντίσουν  για τη σωστή συντήρησή τους.

«Το θαλασσινό νερό γιατρεύει τις πληγές»

Μπορεί οι γιαγιάδες να προτρέπουν τα παιδιά να βουτούν στη θάλασσα για να γιατρέψουν τις πληγές από τα χτυπήματα τους αλλά η τακτική αυτή δεν είναι ότι καλύτερο.

Και αυτό γιατί  το νερό της θάλασσας είναι γεμάτο με μικροοργανισμούς όλων των ειδών, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button