Ειδήσεις Υγείας

Ποιοι υποφέρουν από πονοκέφαλο; Οι παντρεμένοι ή οι εργένηδες;

Σύμφωνα με επιδημιολογική καταγραφή 906 ασθενών με κεφαλαλγία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, κατά τη διετία 2010-2012, από πονοκέφαλο υποφέρει το 63,80% των γυναικών έναντι 36,20% των ανδρών, το 54,50% των έγγαμων, το 36,10% των ιδιωτικών υπαλλήλων(15,80% των δημοσίων υπαλλήλων) και το 67,30% των αποφοίτων γυμνασίου κυρίως λόγου έντονου άγχους.

Όπως ανέφερε ο Ιωάννης Καραϊτιανός πρόεδρος της Εταιρίας Ιατρικών Σπουδών, διευθυντής χειρουργός στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» το  93,3% των ασθενών με κεφαλαλγία τάσης και το 90% με ημικρανία εκδηλώνουν πονοκέφαλο μετά από έντονο άγχος και στρες.

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι κυρίως το φυσικό και σωματικό στρες, οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές και πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Άλλες αιτίες που ”πυροδοτούν” τις ημικρανίες είναι , οι έντονες και δυσάρεστες μυρωδιές αλλά και οι δυνατοί ή πολύ οξείς ήχοι, η έκθεση σε έντονο φως, η κακή διατροφή, η κληρονομικότητα, αλλά και ο καιρός.

Ιδιαίτερα την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πολύ πιο συχνές οι εμφανίσεις των πονοκεφάλων, λόγω της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις. Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο σύμφωνα με έρευνες αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 5 βαθμούς Κελσίου. Επίσης η αφυδάτωση αποτελεί γνωστό εκλυτικό παράγοντα κεφαλαλγιών τάσεως, ακόμη και ημικρανιών. Σε αυξημένες ποσότητες ο καφές μπορεί από σύμμαχος να γίνει εχθρός. Η διακοπή κατανάλωσης καφέ από κάποιον που πίνει σε καθημερινή βάση είναι αρκετή για να πυροδοτήσει πονοκέφαλο. Επίσης, η έντονη γυμναστική αλλά και το αλκοόλ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button