ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Ποιος χάνει ποιος κερδίζει από τη συνταγογράφηση αποκλειστικά με δραστική ουσία!

Κι εκεί που ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε προωθήσει μέσα στα πρώτα μέτρα του από την ώρα που ανέλαβε, τη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία, οι τροικανοί επιμένουν πως θα πρέπει να υιοθετηθεί πλήρως η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.

Η αλλαγή αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει πλήρη αλλαγή στο τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς, καθώς αν ισχύσει το «παιχνίδι» θα περάσει από τα χέρια των γιατρών στα χέρια των φαρμακοποιών.

Οι χαμένοι

Ειδικότερα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση χαμένες φαίνεται να είναι οι ελληνικές εταιρείες αφού τα επώνυμα ελληνικά γενόσημα δε θα μπορούν πλέον να προωθηθούν με βάση την ποιοτική αξία του καθενός.
Η δραστική ουσία που θα αναγράφεται στη συνταγή των φαρμάκων θα δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο, χωρίς όμως να μπορούν οι γιατροί να επιλέξουν ποιο σκεύασμα θα φθάσει στα χέρια των ασθενών.

Πράγμα που σημαίνει πως επώνυμα γενόσημα θα μπουν στο ίδιο «τσουβάλι» με όλα τα υπόλοιπα, καθώς όπως φαίνεται πρωταρχικό ρόλο θα παίζει η τιμή. Η χαμηλή τιμή που είτε θα είναι ελκυστική για τον ασθενή, είτε θα επιλέγει να αγοράζει άλλο φάρμακο που θα του έχει προφορικώς υποδείξει ο γιατρός, πληρώνοντας όμως τη διαφορά στη τιμή.

Χαμένοι βεβαίως στην περίπτωση αυτή θα είναι και οι ασθενείς που θα πρέπει για να λάβουν το φάρμακο που ο γιατρός τους θεωρεί σωστό να πληρώσουν περισσότερα από την τσέπη τους.
Χαμένοι είναι επίσης και οι γιατροί που δε θα μπορούν να γνωρίζουν ποιο τελικά φάρμακο φθάνει στα χέρια των ασθενών τους αφού δε θα μπορούν να το καθορίσουν με ακρίβεια.

Οι κερδισμένοι

Από τη διαδικασία αυτή κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι φαρμακοποιοί αφού εκείνοι θα έχουν πλέον τον πρώτο λόγο για το ποιο σκεύασμα θα καταλήγει στους ασθενείς.

Εάν τηρηθεί κατά γράμμα η νέα ρύθμιση που επιβάλει η τρόικα τότε ο γιατρός δε θα μπορεί να …επιβληθεί και τελικά το φάρμακο θα το επιλέγει ο φαρμακοποιός.
Κερδισμένα ίσως να είναι και τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ εάν χορηγούνται μόνο φθηνότερα γενόσημα και όχι πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους και είναι πιο ακριβά από τα γενόσημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα καλεί Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι «θεσμοί» στην Υγεία

«Κουαρτέτο» δανειστών με απαιτήσεις και στα νοσοκομεία! Τι ζητούν

Άγριο στρίμωγμα τρόικας στον Κουρουμπλή! Τι ζητούν οι δανειστές για το «5ευρω» στα νοσοκομεία! Όλοι οι διάλογοι

Πρόεδρος Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων: «Ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να ανατάξει την οικονομία»!

Ξεπαγώνουν με εντολή «θεσμών» οι διαγωνισμοί φαρμάκων στα νοσοκομεία!

Στα κάγκελα οι Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες για τις προτάσεις του Eurogroup! Όλο το παρασκήνιο

Σχετικά Άρθρα

Back to top button