Ειδήσεις Υγείας

Ποιο είναι το φυσικό «αντίδοτο» στην πίεση;

Όμως τη μάχη αυτή μπορείτε να τη κερδίσετε ακολουθώντας μια απλή και υγιεινή διατροφική συνήθεια. Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας «καμία τροφή μεμονωμένα δεν αποτελεί ‘μαγικό φίλτρο’, ωστόσο η ενσωμάτωση του γιαουρτιού σε μια ούτως ή άλλως υγιεινή διατροφή φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης μακροπρόθεσμα».

Όπως ανέφερε ο βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης, Τζάστιν Μπουεντία, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης «η μελέτη μας δείχνει ότι η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, κυρίως γιαουρτιού, μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης στο μέλλον, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες και το ιατρικό ιστορικό γυναικών ηλικίας 25-55 ετών και επιπλέον στοιχεία για άντρες ηλικίας 40-75 ετών.
Στη διάρκεια της έκαναν τη σύγκριση ανάμεσα σε γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι μία φορά το μήνα και σε άλλες που το κατανάλωναν καθημερινά. Οι γυναίκες που κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες, κατά 20% να εμφανίσουν υπέρταση. Το ποσοστό αυτό έφτανε στο 31% λένε οι ειδικοί όταν οι γυναίκες αυτές συμπεριελάμβαναν στη διατροφή τους και φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια και λαχανικά.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η εν λόγω μελέτη ήταν η μεγαλύτερη του είδους της αφού συμπεριέλαβε στοιχεία από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι μίλησαν για γυναίκες και όχι για άνδρες ακριβώς επειδή οι γυναίκες τείνουν να τρώνε πιο πολύ γιαούρτι από ό,τι οι άνδρες.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της έρευνας κατέστησε σαφές ότι οι ακριβείς μηχανισμοί δράσης του γιαουρτιού στο καρδιαγγειακό θα πρέπει να ερευνηθούν στο πλαίσιο μελλοντικών μελετών και δοκιμών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button