Ειδήσεις Υγείας

Πολύποδες παχέος εντέρου: Οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο!

Οι πολύποδες παχέος εντέρου αναπτύσσονται στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayo clinic οι περισσότεροι δεν είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση τους είναι:

η προχωρημένη ηλικία (50 και άνω),

το αυξημένο βάρος και το

οικογενειακό ιστορικό πολύποδα ή καρκίνου στο έντερο.

Οι περισσότεροι πολύποδες του παχέος εντέρου επισημαίνουν οι ειδικοί της mayo clinic δεν προκαλούν συμπτώματα.

Όμως εάν εμφανιστούν αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίμα στα κόπρανα

Αλλαγές στην εντερική λειτουργία (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)

Πόνος, ναυτία ή τάση προς έμετο

Τι μπορείτε να κάνετε

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Έμορυ διαπίστωσαν ότι η διατροφή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες να σχηματιστούν πολύποδες στο έντερο. Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τροφές που ενοχοποιούνται περισσότερο για την εμφάνιση τους ήταν το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά. .

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι ειδικοί επιστήμονες της mayo clinic οι οποίοι συστήνουν:

Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών

Βάλτε στο πιάτο σας τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα τυρί, γιαούρτι, μπρόκολο, αυγά, συκώτι, σολομό.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ πως ο συνδυασμός πολλών ψαριών και φρούτων καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών ήταν ο καλύτερος τρόπος προστασίας του παχέος εντέρου από τους πολύποδες.

Πρόληψη

Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό από την ηλικία των 50 χρόνων να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση ανά πενταετία.

Να χάσουν βάρος στην περίπτωση που έχουν παραπανίσια κιλά

Να κόψουν το κάπνισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαστρεντερίτιδα: Πως «κολλάει»;

 

Show More

Σχετικά Άρθρα

Back to top button
Close