Ειδήσεις Υγείας

Πονοκέφαλος: Δείτε που μπορεί να οφείλεται

Συχνά συνοδεύεται  από ναυτία και τάση προς εμετό ή ακόμα και εμετό, από φωτοφοβία και ηχοφοβία. Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή πιο έντονος.

Δείτε που μπορεί να οφείλεται

Άγχος και στρες

Σε περιόδους έντονου άγχους και στρες μπορεί να παρουσιάζονται επανειλημμένα και έντονα επεισόδια κεφαλαλγίας. Ο ακριβής μηχανισμός για αυτές τις κεφαλαλγίες είναι άγνωστος και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικούς παράγοντες. Το άγχος και το στρες αυξάνουν την ένταση των μυών και μειώνουν τις ενδορφίνες που προκαλούν χαλάρωση.

Πείνα

Η εξαντλητική δίαιτα, η παρατεταμένη νηστεία και η παράλειψη των γευμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Πιθανά τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διεγείρουν τα νευρικά μονοπάτια που προκαλούν αυτούς τους κοινούς πονοκεφάλους, αλλά ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Διατροφή

Η σοκολάτα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (τουρσί), τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη (αλλαντικά, κόκκινο κρασί, τυρί υψηλής ωρίμανσης, σάλτσες σόγιας) μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Ο λόγος είναι ότι προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι αυξάνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο δημιουργώντας πονοκέφαλο.

Αφυδάτωση

Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, όπως αυτή που μπορεί να παρατηρηθεί στο γυμναστήριο αν δεν πίνετε αρκετά υγρά μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία.

Καιρικές συνθήκες

Καιρικά φαινόμενα όπως, η αύξηση ή η πτώση της θερμοκρασίας, η υγρασία, η βροχή και η συννεφιά είναι υπεύθυνα για την πρόκληση πονοκεφάλων. Οι μετεωρολογικές αλλαγές θεωρείται ότι πυροδοτούν αλλαγές στον εγκέφαλο που ερεθίζουν τα νεύρα προκαλώντας μερικές φορές έντονο πονοκέφαλο.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button