ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

Πονοκέφαλος στο υπ.Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό! Όλο το παρασκήνιο

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, τόσο πριν όσο και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επικρατεί έντονος προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί στην πράξη το σύστημα με τον οικογενειακό γιατρό. Γι αυτό και οι συσκέψεις είναι συνεχείς. 

Πρόκειται για ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της νέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που μαζί με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), θα συνθέτουν το νέο σκηνικό για όλους τους πολίτες πριν φθάσουν στο νοσοκομείο.

Τα “αγκάθια” βασικό θέμα σε συσκέψεις

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι οι ανησυχίες εστιάζονται στο γεγονός ότι υπάρχουν ήδη αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο του ιατρικού κόσμου της χώρας, καθώς οι πολίτες πριν από οτιδήποτε θα πρέπει να επισκέπτονται τον οικογενειακό γιατρό.

Θα είναι αυτός που θα τους δίνει ή όχι παραπομπή για ειδικό γιατρό ή για τη μεταφορά τους σε μεγαλύτερη δομή όπως είναι το νοσοκομείο.

Το περιβόητο σύστημα των παραπομπών, γνωστό και ως gatekeeping, φαίνεται πως προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Υγείας– σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr– και ήδη πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για το θέμα. Διαβάστε ΕΔΩ: «Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό με τη νέα Πρωτοβάθμια!
Όλη η διαδικασία»

Η αγωνία εστιάζεται και στο γεγονός εάν το σύστημα θα μπορέσει να «σηκώσει» όλο το βάρος των επισκέψεων καθώς κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών-πολιτών υπό τη σκέπη του.

Οικογενειακός γιατρός μόνο για πρόληψη;

Παράλληλα οι πιθανές αντιδράσεις που αναμένεται να υπάρξουν από τον ιατρικό κόσμο, με την έναρξη της εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, αποτελούν κόμπο στο λαιμό για τον υπουργό Υγείας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι συχνά πυκνά τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σημειώνει σε δηλώσεις του ότι το εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας θα εξαρτηθεί και από τη στήριξη και τη στάση των γιατρών γενικότερα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως τις τελευταίες ημέρες οι τοποθετήσεις των στελεχών του υπουργείου Υγείας όταν γίνονται αναφορές στους οικογενειακούς γιατρούς, εστιάζονται στην πρόληψη της υγείας των πολιτών.

Ίσως γι αυτό πολλοί συνομιλητές της κυβέρνησης να υποστηρίζουν στο HealthReport.gr ότι τελικά ο οικογενεικός γιατρός μπορεί να περιορισθεί στην πρόληψη και σε άλλα προγράμματα υγείας και όχι στο τελικό gatekeeping. 

Εξάλλου η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει άλλο ένα μεγάλο μέτωπο με εργαζόμενους και ιδιαίτερα μάλιστα με τους γιατρούς.

Να σημειωθεί ότι ο νέος θεσμός του οικογενειακού γιατρού τον οποίο θα πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες, θα αρχίσει να εφαρμόζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό από το τέλος τους 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που και πως θα γίνονται δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις στο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας! Όλη η διαδικασία

Γιατροί ΠΕΔΥ: Προθεσμία για αιτήσεις μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για ένταξη στο ΕΣΥ αλλιώς απόλυση!

Έρχεται η «Σελίδα του Πολίτη» για όλους τους ασφαλισμένους! Τι θα περιλαμβάνει!

Τι ωράριο θα έχουν γιατροί και εργαζόμενοι στις νέες ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button