ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείαςΦάρμακα

Πονοκέφαλος τα γενόσημα για το υπ.Υγείας! Τι αναζητείται

Στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσα από την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων επιδιώκει καιρό τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά μάταια όπως φαίνεται.
Τα ποσοστά δεν αυξάνονται ενώ από την άλλη οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν πως το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί παρ’ αυτά. Κάτι που άλλωστε υποστηρίζουν εδώ και χρόνια και σε όλες τις κυβερνήσεις.

Εξάλλου αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας προς την τρόικα. Να σημειωθεί ότι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει καθηλωμένη στο 20%, ενώ με βάση τις δεσμεύσεις μας προς τους δανειστές θα πρέπει άμεσα το ποσοστό να φθάσει τουλάχιστον στο 40%.

Οι Ελληνικές Φαρμακευτικές για τα γενόσημα

Οι Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες πάντως διαμαρτύρονται και για τις μειώσεις των τιμών των γενοσήμων εκτός από την περιορισμένη διείσδυση. Είναι χαρακτηριστικό πως υποστηρίζουν ότι η μέση μείωση τιμής άγγιξε έως και το 67% για τα Ελληνικά γενόσημα, στο διάστημα 2009 – 2016. Κι αυτό, όπως σημειώνουν, ενώ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν τα γενόσημα μόλις το 15% της δαπάνης αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2015.

Πάντως οι Ελληνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μοιάζουν να ευνοούνται από τη σημερινή κυβέρνηση η οποία συχνά πυκνά μάλιστα μιλά για τι φαρμακευτική δαπάνη που έχει ξεφύγει. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα ενώ τα γενόσημα θα έπρεπε να υποστούν νέα μείωση στην τιμή τους (κοντά στο 15%), τελικά οι Ελληνικές Εταιρείες γενοσήμων προσφέρθηκαν να μειώσουν…εθελοντικά τις τιμές των φαρμάκων τους μόλις κατά 5%.

Όπως και να χει πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ακόμη αναζητά τρόπους για μεγαλύτερη διείσδυση και συνταγογράφηση των γενοσήμων. Η πρόσφατη μελέτη κινήτρων για τους φαρμακοποιούς δε φαίνεται πως μπορεί να δώσει τη λύση, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες στο HealthReport.gr. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Νέα κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας»

Από την άλλη, η δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως όσα μέτρα έχουν ληφθεί στους γιατρούς, τα περισσότερα κατέπεσαν στα δικαστήρια ή στο ΣτΕ. Ή στη χειρότερη δεν τηρούνται. 

Γι αυτό και το δίλλημα παραμένει για την κυβέρνηση και για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία πιέζεται ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα από τους δανειστές να λάβει μέτρα στο φάρμακο. Μέτρα τα οποία ωστόσο προαναγγέλλονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο, αλλά ακόμη να θεσπιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται κλειστοί προϋπολογισμοί φαρμάκων στα νοσοκομεία! Ποιες κατηγορίες θα έχουν «κόφτη» στη δαπάνη

Ξεσκονίζουν τις κρατικές αποθήκες για ληγμένα εμβόλια και αντιϊκά φάρμακα οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ!

Νέα φάρμακα οριστικά μόνο με χαράτσι 25%! Όλες οι τελευταίες πληροφορίες από τα σχέδια του υπ.Υγείας

Άρχισαν οι αυξήσεις στα φάρμακα χωρίς συνταγή! Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Νέα κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι ετοιμάζει το υπ.Υγείας

Σχετικά Άρθρα

Back to top button