ΆρθραΠολιτική ΥγείαςΡεπορτάζ υγείας

«Πονοκέφαλος» τα γενόσημα για το υπ.Υγείας! Τι ζητά η τρόικα

Ένας στόχος που επιδιώκεται εδώ και καιρό από την τρόικα αλλά και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Άλλωστε εκτιμάται ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων θα φέρει εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα ενώ θα ενισχύσει και τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Φαίνεται όμως ότι ο στόχος αυτός δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει κίνητρα για την προώθηση των γενοσήμων. Κίνητρα τα οποία…διαφημίζονται εδώ και καιρό, ενώ αναζητείται ακόμη ο τρόπος εφαρμογής τους.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πρώτη στιγμή σκόπευε να δώσει κίνητρα στους φαρμακοποιούς για να στηρίζουν τα γενόσημα. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας»

Όμως μέχρι στιγμής τα ακριβή κίνητρα για τα γενόσημα παραμένουν …άγνωστα. Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα έχει παρουσιασθεί όλη η νέα πολιτική για το φάρμακο ενώ θα συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων για να συζητούνται οι όποιες αλλαγές.

Από την άλλη όμως οι τακτικές της τρόικας μάλλον καταστροφικές ήταν τα τελευταία χρόνια για τα γενόσημα φάρμακα αλλά και για τα παλιά και φθηνά σκευάσματα. Η συνεχής εμμονή για μειώσεις των τιμών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα υπάρξει σταδιακή άρση της προστασίας της τιμής των φαρμάκων με χαμηλή τιμή έπειτα από «μνημονιακή» απαίτηση.

Και ο φόβος του υπουργείου Υγείας είναι- όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr– ότι όσο μειώνονται οι τιμές των παλαιών και φθηνών φαρμάκων άρα και των γενοσήμων, υπάρχει κίνδυνος να αντικατασταθούν με νέα πολύ ακριβότερα και με ελάχιστες διαφορές ως προς τη θεραπευτική προσέγγιση.

Η ανησυχία σε αυτήν την περίπτωση για την οδό Αριστοτέλους είναι πως αυτομάτως θα αυξηθεί η δαπάνη για τα φάρμακα με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε πως οι ανατιμολογήσεις της τρόικας «σκοτώνουν» τα φθηνά φάρμακα

Έρχονται κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα! Τι θα θεσμοθετήσει το υπ. Υγείας

Όλη η αλήθεια για το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων! (έρευνα)

Δείτε πως αγόραζαν ακριβότερα ραδιοφάρμακα σε νοσοκομεία της Αθήνας χωρίς συμβάσεις! Τι δείχνει πόρισμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button