Ειδήσεις Υγείας

Πονοκέφαλος: Όταν επιμένει τι φταίει

Οι κεφαλαλγίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη και αποτελούν ένα ευρύτερο πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία.

 

Τα παραπάνω δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας κοςΔήμος Δ. Μητσικώστας με αφορμή την  12η Σεπτεμβρίου που Πανευρωπαϊκά εορτάζεται ως η ημέρα για την ευαισθητοποίηση κατά της ημικρανίας και των άλλων κεφαλαλγιών.
Την ημέρα αυτή, διάφορες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αποσκοπούν στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τις παθήσεις αυτές που, καθώς είναι εξαιρετικά συχνές, ταλαιπωρούν εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.
Αν και σχεδόν όλοι οι άνθρωποι θα έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους την εμπειρία κάποιας κεφαλαλγίας, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού φαίνεται πως ταλαιπωρείται από συχνούς πονοκεφάλους. Για αυτούς τους ανθρώπους, οι πονοκέφαλοι μπορεί να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην καθημερινότητα τους, να οδηγούν σε δυσκολίες στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή και να προκαλούν ανησυχία σχετικά με την αιτιολογία τους.
Ωστόσο, στην συντριπτική τους πλειονότητα, οι πονοκέφαλοι δεν οφείλονται σε κάποια σοβαρή αιτία, αλλά πρόκειται για την ημικρανία, την κεφαλαλγία τάσεως ή την αθροιστική κεφαλαλγία.

Οι κεφαλαλγίες, αν και αντιμετωπίζονται κυρίως από ειδικούς νευρολόγους ή κέντρα κεφαλαλγίας, αποτελούν ένα ευρύτερο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Αυξημένη πληροφόρηση και εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Επίσης, η δημιουργία οργανώσεων ασθενών, που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη δημιουργία ευρύτερων δημόσιων εκστρατειών ενημέρωσης για τις κεφαλαλγίες και να δώσει στο κοινό πρόσβαση σε ποιοτικές πληροφορίες. Όσο καλύτερα μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του ένας άνθρωπος με κεφαλαλγία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει για επιτυχή διαχείριση της κεφαλαλγίας του.

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας (ΕΕΚ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Κεφαλαλγίας, αποσκοπεί στην ανάδειξη του δημόσιου αυτού προβλήματος Υγείας και στη δημιουργία ειδικών ιατρείων κεφαλαλγίας με πιστοποιημένες λειτουργίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των κεφαλαλγικών ασθενών στην Ελλάδα.

Επίσης αποτελεί προτεραιότητά της τηνενθάρρυνση πρωτοβουλιών για τη δημιουργία Ένωσης κεφαλαλγικών ασθενών στην Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει μαζί με την επιστημονική ΕΕΚ τα συμφέροντα των Ελλήνων πασχόντων από χρόνιες κεφαλαλγίες. Στο πλαίσιο αυτό και με την ευκαιρία του εορτασμού της 12ης Σεπτεμβρίου, η ΕΕΚ χαιρετίζει όλες εκείνες τις προσπάθειες που συστρατεύονται σε αυτούς τους σκοπούς και θυμίζει στους ασθενείς που υποφέρουν ότι στο προσεχές μέλλον,η ΕΚΚ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η ποιότητα ζωής τους να αναβαθμισθεί, αν όχι στο επίπεδο που επιθυμούν, τουλάχιστον στο αντικειμενικά αποδεκτό.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button